X
Annons
X

”Sverige behöver tillsätta en ensamhetsminister”

Sverige bör tillsätta en ensamhetsminister – någon med särskilt samordningsansvar för ensamhetsfrågor, anser Anna Starbrink (L). Hon har inspirerats av världens första Minister for Lone­liness – Tracey Crouch i London.

Läs mer om Den farliga ensamheten
undefined
Foto: Steffen Schmidt / TT

Intresset för ensamhet som ett samhällsproblem har ökat starkt det senaste året. Svenska politiker har besökt den nya ensamhetsministern i Storbritannien, pensionärsorganisationer har fått regeringsanslag för att lindra ensamheten hos äldre och ett studieförbund har med pengar från Allmänna Arvsfonden startat samtalsgrupper om existentiella frågor. Debattartiklar uppmärksammar att ensamhet ökar risken för att dö i förtid.

Foto: Steffen Schmidt / TT Bild 1 av 4

Tidigare sportministern Tracey Crouch blev i januari världens första Minister for Loneliness. Hon ansvarar för att samordna ensamhetsfrågor i Storbritannien.

Foto: Geoff Pugh/IBL Bild 2 av 4

Anna Starbrink, talesperson i sjukvårdsfrågor för Liberalerna, har tagit fram förslag för att minska ensamheten i Sverige.

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 4

Guy Lööv, PRO, leder ett projekt där tre pensionärsorganisationer ska utbilda äldre som ska hjälpa äldre ur ensamhet. Regeringen har anslagit 2 miljoner kronor.

Foto: Anneli Nygårds Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X