Annons

”Sverige behöver fler företag som Amazon”

Foto: Anthony Behar/AP

Att Amazon vill etablera sig i Sverige är fantastiska nyheter inte bara för konsumenter, utan även för svenska arbetstagare och arbetslösa. Det skriver John Norell och Theo Herold, Fria Moderata Studentförbundet.

Under strecket
Publicerad

Det är glädjande nyheter att ett av världens största multinationella företag ska etablera sig i Sverige. Med ett nytt lager i Eskilstuna och med plattformens samtliga e-tjänster tillgängliga i Sverige kommer nya jobb skapas, konkurrensen stimuleras och konsumentpriserna pressas. Att en så innovativ aktör etablerar sig i Sverige är naturligtvis besvärande nyheter för andra företag inom e-handeln, varför den negativa publicitet vi sett varit väntad. Det är en vanlig strategi hos etablerade aktörer som vill slippa konkurrens och skydda sina vinstmarginaler. Dock är det protektionismen som är skadlig och bör betraktas med skepsis, inte aktörerna som vill komma hit.

Ett talande exempel är kritiken från Gigwatch, kända för att opinionsbilda mot all utveckling av ”gigekonomin”. I en debattartikel på SvD menar de att Amazons etablering i Sverige kommer att försämra arbetsvillkoren för svenska arbetare och leda till en omvandling av dagens butiksjobb till lagerjobb. Därutöver handlar den allmänna kritiken om prisdumpning, nedstängning för konkurrenter och i värsta fall ökad arbetslöshet. Realiteten är något helt annat och det är tydligt att kritiker inte har koll på effekterna på marknaden som Amazons etablering skulle innebära.

Annons
Annons
Annons