Annons
X
Annons
X

Sverige behöver ett Arkitekturmuseum

Med respekten i behåll kan inte Sverige lägga ner sitt arktitekturmuseum. Det skriver 15 högt uppsatta personer inom svensk arkitektur och kultur.

ArkDes på Skeppsholmen i Stockholm.
ArkDes på Skeppsholmen i Stockholm. Foto: Matti Östling

Utredningen Gestaltad livsmiljö är nu på remiss och föreslår total nedläggning av landets arkitekturmuseum (sedan 2012 kallat Statens centrum för arkitektur och design, ArkDes). Under den senaste tioårsperioden har utredningarna och förslagen varit många. Samtidigt har ett kompakt försvar för ett museum för svensk arkitektur framförts, gång på gång. Ändå föreslår utredningen nu att museet läggs ner och ersätts av en ny myndighet med arbetsnamnet Gestaltad livsmiljö, som tar över dess budget och bibliotek. Museets övriga tillgångar styckas i bitar. Utställningsverksamheten upphör, samlingarna överförs till ”annat museum” (kanske Nationalmuseum eller Moderna Museet).

Vi tror inte längre på att formella remissvar räcker, den situationen är redan passerad. Arkitekturmuseet ska självklart finnas. Redan från starten 1962 har museet haft stor betydelse för det svenska kulturlivet med utställningar, debatter och aktivt utökande av samlingarna. Museets tidiga chefer – Bengt O H Johansson, Henrik O Andersson och Jöran Lindvall – har med kompetens och kraft verkat för en framgångsrik verksamhet. Det svenska arkitekturmuseet har också varit en spjutspets inom det internationella arkitekturområdet.

Det var först med regeringens tillsättning av chefer med främsta inriktning inom designområdet samt omorganisationen till ArkDes som museets verksamhet blev otydlig. Detta har gett utrymme för tankar som nu gått så långt som till skrotning. Men före detta Arkitekturmuseet har ännu kvar en rimlig organisation, möjlig att konsolideras. Samlingarna är en omistlig plattform för forskning och rymmer en stor potential för utställningar av både nationellt och internationellt intresse. Ritningarna är dessutom av stor vikt för restaurering och varsam ombyggnad.

Annons
X

Det är oansvarigt och en kulturell katastrof att utarma landet på en betydande museiorganisation som Arkitekturmuseet. Och detta under sken av att stärka statens insatser för en god arkitektur. Vi lever i en tid när det svenska samhället visar större intresse för miljö, byggande och arkitektur än någonsin.

Vi har fått nog. Argumenten om att behålla Arkitekturmuseet har redan förts fram i tidigare remissvar och i dagspressen. Det är självklart att det ska fortsätta som en autonom verksamhet, med egna resurser och hög kompetens inom arkitekturområdet. Med respekt i behåll kan Sverige inte lägga ned sitt arkitekturmuseum. Vi kräver att så inte sker.

Fredric Bedoire
Professor emeritus arkitekturhistoria KKH, författare

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jonas Bohlin
  Formgivare, professor

  Johan Celsing
  Arkitekt, professor KTH

  Eva Eriksson
  Fil dr, arkitekturhistoriker

  Olle Granath
  F d chef Nationalmuseum och Moderna Museet

  Göran Greider
  Chefredaktör Dalademokraten

  Johan Mårtelius
  Professor arkitekturhistoria KTH

  Arne Olsson
  Vd Folkhem, ledamot ArkDes vänförening

  Fredrik von Platen
  F d generaldirektör Boverket, arkitekt

  Susanna Slöör
  Ständig sekreterare Konstakademien

  Birgitta Svensson
  Sekreterare Vitterhetsakademien, professor etnologi, Lunds universitet

  Kerstin Wickman
  Professor emerita Konstfack, författare

  Gert Wingårdh
  Arkitekt

  Dan Wolgers
  Konstnär, Konstakademien

  Per Wästberg
  Författare, Svenska Akademien

  Annons

  ArkDes på Skeppsholmen i Stockholm.

  Foto: Matti Östling Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X