Sverige behöver ett Arkitekturmuseum

ArkDes på Skeppsholmen i Stockholm.
ArkDes på Skeppsholmen i Stockholm. Foto: Matti Östling

Med respekten i behåll kan inte Sverige lägga ner sitt arktitekturmuseum. Det skriver 15 högt uppsatta personer inom svensk arkitektur och kultur.

Publicerad
Annons

Utredningen Gestaltad livsmiljö är nu på remiss och föreslår total nedläggning av landets arkitekturmuseum (sedan 2012 kallat Statens centrum för arkitektur och design, ArkDes). Under den senaste tioårsperioden har utredningarna och förslagen varit många. Samtidigt har ett kompakt försvar för ett museum för svensk arkitektur framförts, gång på gång. Ändå föreslår utredningen nu att museet läggs ner och ersätts av en ny myndighet med arbetsnamnet Gestaltad livsmiljö, som tar över dess budget och bibliotek. Museets övriga tillgångar styckas i bitar. Utställningsverksamheten upphör, samlingarna överförs till ”annat museum” (kanske Nationalmuseum eller Moderna Museet).

Vi tror inte längre på att formella remissvar räcker, den situationen är redan passerad. Arkitekturmuseet ska självklart finnas. Redan från starten 1962 har museet haft stor betydelse för det svenska kulturlivet med utställningar, debatter och aktivt utökande av samlingarna. Museets tidiga chefer – Bengt O H Johansson, Henrik O Andersson och Jöran Lindvall – har med kompetens och kraft verkat för en framgångsrik verksamhet. Det svenska arkitekturmuseet har också varit en spjutspets inom det internationella arkitekturområdet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons