Sverige behöver en tydlig opposition

Det är beklagligt att S och Mp genomför en blocköverskridande uppgörelse för att rädda skinnet på regeringen. Jag hoppas att dessa ”breda” uppgörelser inte blir en vana. Det vore oerhört dåligt för Sverige. Det skriver Ida Gabrielsson (V).

Under strecket
Publicerad

Ida Gabrielsson (V): Det är beklagligt att S och Mp genomför en blocköverskridande uppgörelse för att rädda skinnet på regeringen.

Foto: SCANPIX ARKIV
Annons

Vänsterpartiets beslut om att fortsätta att driva en politik för ett byte av strategi i Afghanistan, från en militär till en civil, med ökat bistånd, är ett välkommet men inte oväntat besked. Uppgörelsen med S och Mp som innehöll ett tydligt slutdatum för truppnärvaron och en strategi för uppbyggnad var klar sedan länge.

Debattörer påstår nu att Vänsterpartiet kommer bli utanför och marginaliserade i svensk politik. Ibland låter det nästan som att det skulle vara ett högstadium man talade om och inte Sveriges riksdag. Den som inte har på sig samma brallor som alla andra ska bli utfrysta. Men de som i det här fallet egentligen borde svara på vad de gör i riksdagen är resten av den rödgröna oppositionen - inte det parti som lägger som förslag samma oppositions färdiga överenskommelse.

Annons
Annons
Annons