”Sverige behöver en professur i judiska studier”

Bilden visar ett porträtt av Aaron Isaac, grundare av den judiska församlingen i Stockholm och den första juden som fick tillstånd att bosätta sig i Sverige utan att konvertera till den lutherska läran.
Bilden visar ett porträtt av Aaron Isaac, grundare av den judiska församlingen i Stockholm och den första juden som fick tillstånd att bosätta sig i Sverige utan att konvertera till den lutherska läran. Foto: Claudio Bresciani/TT

Vi måste kunna erbjuda en sammanhängande utbildning i judiska studier, från grundnivå till forskarutbildning, åtminstone på något lärosäte i Sverige. Därtill behövs särskilt avsatta medel för att etablera en professur inom judiska studier, skriver forskare vid Uppsala universitet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Teologi och religionsvetenskap i Sverige, som tidigare har haft en tyngdpunkt på studier relaterade till kristendomen i protestantisk tradition, utvecklas nu gentemot en större mångfald av perspektiv och forskningsprofiler. Men vissa fält har ännu inga långsiktiga strukturer i den svenska universitetsvärlden. Judiska studier är ett interdisciplinärt forskningsområde som innefattar allt från judisk kultur, religion och historia i allmänhet. Detta är ett fält som expanderar alltmer på flertalet ledande universitet världen över, men som saknar en professur i Norden för närvarande. Som verksamma forskare vid Teologiska institutionen i Uppsala efterlyser vi politiska initiativ för att etablera judiska studier i Sverige som garant för akademisk internationalisering och en ökad mångfald av perspektiv.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons