Problemet: De tar risker, är kaxiga och övermodiga

Antalet barn som drunknar har sjunkit, tack vare kampanjer som påminner att badande barn behöver ständig övervakning av vuxna. Men männen är alltjämt starkt överrepresenterade i statistiken.
Antalet barn som drunknar har sjunkit, tack vare kampanjer som påminner att badande barn behöver ständig övervakning av vuxna. Men männen är alltjämt starkt överrepresenterade i statistiken. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN

Noll drunkningar per år. Livräddningssällskapet efterlyser en nationell handlingsplan för att ändra på attityderna kring vattensäkerhet. De senaste åren har präglats av dystra rekordsiffror. Hela 85 procent av dem som drunknar i Sverige är män.

Publicerad
Källa: Svenska livräddningssällskapet

Källa: Svenska livräddningssällskapet

Källa: Svenska livräddingssällskapet

Källa: Svenska livräddingssällskapet

Annons

2014 var ett dystert år för drunkningsstatistiken då fler svenskar drunknade än på tolv år. Sommaren var varm. Mulet väder och regn betyder färre dödsfall genom badolyckor, men trots det har flera personer drunknat även i år. 17 personer drunknade i juni, och i juli hittills har minst tio personer drunknat i Sverige: sju av dem under de få varma dagarna i början av månaden.

– Vi måste förstå vidden och allvaret i att det är så många som drunknar varje år. Vi förlorar människoliv på ett sorgligt sätt som hade gått att förebygga, säger Karin Brand, ordförande för Svenska Livräddningssällskapet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons