Annons

”Vi behöver dra nytta av rymdindustrin”

En satellitbild över skogsbränder i östra Ryssland den 21 juli i år. Just skogsbränder kan övervakas effektivt via ny teknik, skriver artikelförfattaren.
En satellitbild över skogsbränder i östra Ryssland den 21 juli i år. Just skogsbränder kan övervakas effektivt via ny teknik, skriver artikelförfattaren. Foto: Roscosmos Space Agency via AP

Rymden och rymdindustrin har i sommar fått stor uppmärksamhet världen över i samband med 50-årsminnet av den första månlandningen. Sedan dess drar vi fördel av rymdteknik och idag använder många nationer ny satellitteknik för att bygga starkare samhällen. Men Sverige tar inte tillvara alla de möjligheter som den allra senaste tekniken erbjuder, skriver Rolf Hallencreutz, styrelseordförande i ÅAC Microtec AB.

Under strecket
Publicerad

Rolf Hallencreutz.

Foto: PressbildBild 1 av 1

Minnet av att Neil Armstrong och Buzz Aldrin blev först att sätta foten på månen markerar verkligen ett stort steg för mänskligheten som är väl värt att uppmärksamma. De framsteg vi gjort sedan 1969 i att använda rymddata är samtidigt kanske än viktigare att lyfta fram. GPS-navigering, live-fotboll på tv, och god mobilkommunikation är en del av vardagen. Vi drar också fördel av effektivare jordbruk och logistik, säkrare väderprognoser och bättre katastrofinsatser – för att bara nämna några av de områden där data från rymden spelar en avgörande roll.

Parallellt med att vi lärt oss använda data från rymden har också rymdtekniken utvecklats. Och den utvecklingen accelererar just nu på ett sätt som kan liknas vid det jättekliv som datortekniken genomgått sedan 1969 då en dator fyllde ett helt rum och presterade som en mobiltelefon gör idag. Vi går från mellanstatliga projekt för jättelika satelliter på flera ton till kommersiella satelliter som är så små att man kan hålla dem i handen. Prislappen på rymdfarkosterna krymper i samma raska takt. Det gör det möjligt att på ett ekonomiskt hållbart sätt använda rymddata inom en mängd både kommersiella och samhällsnyttiga områden.

Annons
Annons
Annons