Annons
X
Annons
X

Putins oväntade invit till Sverige – Hultqvist avvaktar

Försvarsminister Peter Hultqvist bekräftar att Ryssland bjudit in Sverige, Finland och Natoländerna till toppmöte. Men Sverige avvaktar med svar.

– Vår försvarsminister vill förhöra sig med andra länder innan man bestämmer sig. Beslutet sänder en stark politisk signal, säger Jan Hallenberg, professor vid Försvarshögskolan.

Det skärpta säkerhetsläget
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (till vänster) avvaktar med besked om hur Sverige ställer sig till den ryska inbjudan.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (till vänster) avvaktar med besked om hur Sverige ställer sig till den ryska inbjudan. Foto: AP/TT

Ryssland vill redan i september träffa Natoländerna samt Sverige och Finland för ett möte i Moskva om säkerhetsläget kring Östersjön. Enligt Rysslands biträdande försvarsminister Anatolij Antonov ska säkerheten för militära flygningar över Östersjön vara en prioritet på mötet.

Jag tror att Ryssland vill ha i gång samtalen igen och därmed påskina att situationen är normaliserad.

– Vi har fått en inbjudan, det är riktigt. Den bereds för närvarande. Men jag vill inte ge några vidare kommentarer, säger försvarsminister Peter Hultqvist till SvD.

Annons
X

Jan Hallenberg är sedan 2010 stf chef för institutionen för säkerhet, strategi och ledarskap (ISSL) vid Försvarshögskolan. Enligt honom är det viktigt för Ryssland att få till stånd ett möte.

– Det är väl så att de löpande samtalen har upphört sedan Ukrainakrisen. Jag tror att Ryssland vill ha i gång samtalen igen och därmed påskina att situationen är normaliserad, säger Jan Hallenberg.

EU har inte samma uppfattning. Senast den 1 juli i förlängdes EU:s sanktioner mot Ryssland. De gäller fram till den 31 januari 2017.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Efter att ha utvärderat implementeringen av Minskavtalet har rådet beslutat att förnya sanktionerna i ytterligare sex månader, fram till den 31 januari 2017”, skriver Europeiska rådet enligt nyhetsbyrån Reuters.

  Sverige är angeläget att konsultera Finland om hur de tänker agera på inbjudan.

  Sanktionerna har pågått i två års tid. De är riktade mot det ryska stödet åt separatister i östra Ukraina, en uppbackning som Ryssland konsekvent förnekar.

  Flera av EU:s medlemsländer har dock flaggat för att man vill mjuka upp relationerna med Ryssland. Slovakien, som tog över ordförandeklubban i ministerrådet vid halvårsskiftet, har via sina utrikesminister Miroslav Lajcak sagt att EU är i behov att ett nytt partnerskap med Ryssland.

  Samtidigt har Sverige genom värdlandsavtalet stärkt banden med Nato. Senast i juni deltog svenska trupper i två stora Natoövningar kring Östersjön: Marinövningen Baltops och arméövningen Anakonda.

  – Jag tror att Sverige är angeläget att konsultera Finland om hur de tänker agera på inbjudan. Just Sverige och Finland är de som betraktas som varande närmast Natos 28 medlemsländer och därmed viktiga samtalspartners, säger Jan Hallenberg.

  Med vid bordet är det även tänkt att USA ska sitta. Under våren har flera uppgifter tytt på att USA stärker sin militära närvaro i Baltikum och Centraleuropa.

  – Under kalla kriget fanns det en tradition att stormakterna ändå samtalade om tydliga regelsystem. Till exempel hur skepp ska mötas på haven. Jag vet att ryska flygplan uppträtt hotfullt och flugit bara 8–10 meter över amerikanska fartyg. Det finns ett objektivt behov av att mötas, säger Jan Hallenberg.

  Efter annekteringen av Krim och oroligheterna i Ukraina kan situationen ändå inte beskrivas som normal, anser försvarsprofessorn.

  – Nej, det kan inte påstå, även om det inte skett några större incidenter i Ukraina det senaste halvåret, säger Jan Hallenberg.

  Knäckfrågan för Sverige är vilken politisk signal det sänder att tacka ja eller nej till säkerhetsmötet.

  – Det tål att tänka på. Det är därför försvarsministern är så försiktig, säger Jan Hallenberg.

  Annons

  Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (till vänster) avvaktar med besked om hur Sverige ställer sig till den ryska inbjudan.

  Foto: AP/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X