Annons

Alexandra Ivanov:Sverige är inte Nigeria

Ett svenskt feministiskt upprop på ett monument i Stockholm: "i kampen mot patriarkatet". Vitt skilt från den nigerianska kampen.
Ett svenskt feministiskt upprop på ett monument i Stockholm: "i kampen mot patriarkatet". Vitt skilt från den nigerianska kampen. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅ
Under strecket
Publicerad

Samhällsproblem och utmaningar bör alltid ses utifrån sitt eget sammanhang. Det missar LO helt när de tillsammans med bland andra Sveriges Kvinnolobby och FN-förbundet skickar ut 100 000 exemplar av den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichies bok ”Alla borde vara feminister”. Tanken är att alla elever som går i gymnasiets årskurs två ska få ett exemplar – för att hitta till feminismen.

**Adichies utgångsläge är situationen **i Nigeria och hur män alltid står över kvinnor där. Det ­genomsyrar hela samhället och förstärks än i dag genom kultur och men även lagen: så sent som i år förbjöds kvinnlig könsstympning, och 40 procent av kvinnor i vuxen ålder befaras ha utsatts för det fruktansvärda övergreppet.

Annons
Annons
Annons