”Hävdar med bestämdhet – Sverige är inte fullt"

Det är tidigare flyktingfamiljer som tar det största ansvaret för svenskt flyktingmottagande. Det slår Boel Godner, kommunalråd i Södertälje fast.

Men hennes käpphäst om värdigt boende för nyanlända har regeringen vänt ryggen. Andelen som väljer eget boende är i Stockholm nu uppe i nästan tre fjärdedelar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Boel Godner, kommunalråd i Södertälje.

Boel Godner, kommunalråd i Södertälje.

Foto: Yvonne Åsell
"Sverige är inte fullt", det hävdar Boel Godner, socialdemokratiskt kommunalråd i Södertälje

"Sverige är inte fullt", det hävdar Boel Godner, socialdemokratiskt kommunalråd i Södertälje

Foto: Yvonne Åsell / Svenska Dagbladet
Annons

"Finns friskolor på arabiska?", "Jag vill tala med någon som vet något om kommunens framtid!". Frågorna är många vid informationsdisken i Södertälje kommunhus. Byggnaden var den första som uppfördes efter att lagen om tillgänglighet och tänkt att vara just till för alla. Transparens i både arkitektur och process. Men trots både erfarenhet och goda intentioner så återstår många utmaningar för Södertälje – en kommun med 36,5 procent utrikes födda och dit många asylsökande som ordnar boende på egen hand, väljer att flytta.

– Vi har länge sett de negativa effekterna av ebo, eget boende för asylsökanden, som trångboddhet. Det leder bland annat till utanförskap och sämre skolresultat för barnen. Många tvingas dessutom flytta runt och bo i kanske tjugo olika lägenheter de första åren. För har du valt ebo, så får kan du inte ångra dig, säger Boel Godner (S), kommunalråd i Södertälje.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons