Annons

”Sverige är i sämsta tänkbara försvarsläge”

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky/AP

Sverige är nu i sämsta tänkbara säkerhetspolitiska läge. Det är ett kraftfullt underbetyg till de regeringar som av ointresse, önsketänkande eller partitaktiska skäl eftersatt landets säkerhet. Det skriver Jan Leijonhielm, före detta chef för Rysslandsstudierna vid FOI som gör en historisk tillbakablick på hur Ryssland betraktat svensk neutralitet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den ryska dumans ordförande i utrikesutskottet gick nyligen ut och bekräftade tidigare hot att Sverige och Finland inte längre skulle betraktas som neutrala stater om vi slöt det stundande samarbetsavtalet med Nato. I praktiken skulle detta inte betyda något. Från rysk, och tidigare sovjetisk, sida har man har man aldrig i praktiken tänkt respektera denna neutralitet vid ett krigsutbrott.

Att den svenska neutraliteten och sedermera alliansfriheten har tjänat oss väl är ett slitet och av främst socialdemokratin använt mantra. Det kan man nu ha skilda uppfattningar om. Det var inte vår neutralitet som fick Hitler eller Churchill överge sina planer på ett angrepp på Sverige. Vad gäller Moskvas syn på svensk neutralitet så har denna officiellt växlat från djup misstänksamhet under Stalinepoken till hycklande beröm under Brezjnevperioden, därefter vågor och dalar fram till dagens situation som präglas av en blandning av misstänksamhet och hot.

Annons
Annons
Annons