Annons

Sverige är fortfarande piraternas paradis

Filmskapare, musiker, författare och spelkonstruktörer är fortfarande lika oskyddade som före ipred-lagen kom till. Politisk passivitet och internetoperatörer som inte alls samarbetar har därför skapat ett läge där det på allvar går att ifrågasätta om det idag finns ett upphovsrättskydd på nätet i Sverige. Det skriver företrädare för kultur- och dataspelsbranschen.

Publicerad

Snart fyra år har gått sedan alliansregeringens ipred-löfte här på
SvD Brännpunkt. Trots detta har inte en enda svensk filmskapare, musiker, författare eller spelkonstruktör hittills fått lagens skydd. Ett utlåtande nyligen från EU:s generaladvokat riskerar att förlänga åren av värnlöshet. Lagen står inte i strid med datalagringsdirektivet men uttalandet som rör utlämnandet av uppgifter gör ändå att den kan bli obrukbar om EU-domstolen och därefter HD fortsätter på samma linje.

Under samma period som den svenska ipred-processen har pågått har flera EU-länder gått vidare med ytterligare skyddsåtgärder som tar sikte på att involvera internetoperatörerna mot den brottslighet som sker i deras nät. Den typen av åtgärder har svenska regeringen hittills varit senfärdiga med trots både utredningar och branschsamtal.

Annons
Annons
Annons