Annons
X
Annons
X
Världen
Krönika

Jenny Nordberg: Sverige är FN:s jultomte

(uppdaterad)

Birgitta mailade för några veckor sedan. Hon är pensionär och en av många svenska skattebetalare som under hela livet varit med och bekostat det svenska biståndet. Det vill hon gärna göra, men hon undrade lite om pengarna som Sverige ger till FN når fram till någon som behöver hjälp. Det är en relevant fråga.

De senaste tre åren har Sverige skickat 24 miljarder svenska kronor till FN. Mer än hälften är ett kontantbidrag till budgeten som de får göra vad de vill med. Andra länder vill helst bidra till specifika hjälpprojekt, men Sverige sätter en stolthet i att inte ställa några frågor eller krav, utan litar på att FN gör av med pengarna på bästa vis. Att Sverige gör så är ”nästan som en väl förborgad hemlighet” inför skattebetalarna enligt en tjänsteman på UD. Det gör oss dock uppskattade inom FN, eftersom Sverige, som en ambassadör uttrycker det, uppträder som deras ”jultomte”. Det brukar dessutom bli en extra bonus just runt jul, när UD panikskickar miljarderna som blivit över i biståndsbudgeten rakt in i detta FN:s svarta hål.

Det gör också att det blir i princip helt omöjligt att få reda på vart pengarna går. Men FN har mer än åttio tusen anställda, och alla jag någonsin träffat tycker att de vunnit högsta vinsten. Tre fjärdedelar av många FN-organs grundbudget går nämligen till löner och förmåner. En tjänsteman på mellannivå har skattefri miljonlön, subventionerat lyxboende för hela familjen, tillgång till de dyraste privatläkarna, gratis privatskolor och Ivy League-universitet för alla barn. De flyger helst bara första klass.

Annons
X

FN-arbetare i New York lever så väl att många vägrar att ens åka ut och studera de fattiga i andra länder – vilket deras eget fackförbund driver hårt att de ska slippa.

Många anställs inte heller på meriter utan för att de är av en nationalitet som behöver representeras. De kan inte sparkas nästan oavsett hur mycket de missköter sig – eftersom FN utreder sig själva förflyttas bara den anställde. Och få är mer cyniska inför hur illa systemet fungerar än de som själva arbetar där.

Men det drabbar ju ingen fattig, åtminstone, om man räknar bort de som någon eventuellt tror ska vara mottagare av svenskt bistånd. Däremot har flera andra länder, däribland USA, skarpt ifrågasatt skenande kostnader för löner och administration inom FN. I en rapport som nyligen släpptes konstaterar amerikanska riksrevisorer dessutom att systemet är flummigt och obegripligt, vilket än mer ökar riskerna för missbruk.

De som älskar FN allra mest – det vill säga Sverige – undergräver därmed effektivt hela organisationen. Det är som om Birgitta fortsätter att hälla upp gin till en gammal alkad faster som alla andra är på väg att förlora hoppet om, och helst vill skicka på tolvstegsprogram.

Mer läsning


FN:s löner och förmåner för anställda


Amerikanska regeringens revisionsrapport om FN-löner och förmåner


USA:s FN-representation om hur FN-medarbetare utnyttjar och missbrukar regler för resor och traktamente


UD berättar om det ”basbudgetstöd” som betalas ut till FN, vilket i kolumnen kallas för ”kontantbidrag”

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X