Annons
X
Annons
X

”Sverige är extremt kontantfritt”

Sverige är extremt när det gäller sin hållning till kontanter. Det menar Jan Svensson, vd för investmentbolaget Latour.

– Jag tror att det i rask takt blir tuffare och tuffare att endast klara sig på kontanter i Sverige, säger han.

Debatten om kontanterna
Jan Svensson, vd för investmentbolaget Latour.

Jan Svensson, vd för investmentbolaget Latour. Foto: Lars Pehrson, Claudio Bresciani/TT

Investmentbolaget Latour sålde nyligen en stor del av aktierna i kontanthanteringsföretaget Loomi. Som tidigare huvudägare har Latour en mycket god insyn i kontantfrågan. Bolagets vd, Jan Svensson, tycker att Sverige är ett extremt kontantfritt samhälle. Det märks bland annat på mängden bankomater.

– Min personliga uppfattning är att det blir längre och längre till en bankomat om du jämför med andra länder, säger Jan Svensson.

Han tror att utvecklingen i landet och bankerna själva har bidragit till att det blivit ett stort fokus på kontanthanteringen.

Annons
X

– Det är en rätt bra affär för bankerna om folk använder kort istället för kontanter. Bankerna styr även tillgången på kontanter och blir det tillräckligt svårt att få tag på så måste jag ju använda kort.

Men Jan Svensson tror att det kommer dröja innan kontanterna försvinner för gott.

– Vi får nya sedlar nu så någon har ju uppenbart tänkt att vi ska ha kvar kontanter många år framöver.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Samtidigt tror han att det kommer bli svårt att klara sig utan kort i framtiden.

  – Jag tror att det i rask takt blir tuffare och tuffare att endast klara sig på kontanter i Sverige. I till exempel USA klarar du dig hur länge som helst, ”Cash is king” gäller fortfarande där.

  Hanteringen av kontanter kan bli komplicerad på grund av den låga användningen. Men Jan Svensson tror att det är långt kvar tills det inte längre är möjligt att klara sig med kontanter.

  – Vi har ett antal äldre människor i Sverige som fortfarande lever ett aktivt liv, men som inte är vana vid kort eller liknande. Vi måste ha respekt för att även de ska kunna fungera i samhället.

  Jan Svensson tror inte att man i framtiden kommer att få betala för att använda kontanter. Kontanthanteringen kommer bli dyrare, men inte för enskilda personer. Han tror däremot att vissa typer av tjänster kommer att kosta pengar, till exempel Swish.

  Han tror inte heller att avskaffande av kontanter skulle leda till minskad brottslighet.

  – Det är redan nu många bedrägerier som är knutna till kort. Vill man komma åt pengar på ett kriminellt sätt i dag får man gå andra vägar. Det går inte längre att råna en bank, kiosk eller stjäla någons plånbok. I dag kanske någon istället stjäl din telefon för att swisha pengar.

  Enligt Jan Svensson har försäljningen av aktierna i Loomis ingenting att göra med Sveriges utveckling mot ett kontantfritt samhälle.

  – Hade vi inte trott på detta hade vi försökt sälja våra A-aktier också. Nu kan vi fortfarande anse oss vara huvudägare trots att vi äger en liten del av kapitalet.

  Men han påpekar även att Loomis har potentialen att utvecklas på andra platser.

  – I de flesta andra länder så växer kontanthanteringen i samma takt som landets BNP. I USA börjar bankerna lägga ut hanteringen av pengar på externa aktörer, som i Europa och Sverige, vilket är en jättemöjlighet för Loomis.

  Håll dig uppdaterad – få SvD Näringslivs nyhetsbrev

  Anmäl dig här.

  Annons
  Annons

  Jan Svensson, vd för investmentbolaget Latour.

  Foto: Lars Pehrson, Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X