Sverige är ett sillmjölkeland

Under strecket
Publicerad
Annons

Hade Sverige kunnat föda en filmskapare som Aki Kaurismäki? Hade Finland kunnat göra en film som Såsom i himmelen?
0 Missa inte
K special om Aki Kaurismäki går i repris 12/6 och 16/6.
0 För övrigt
Mer Kaurismäki: ”Jo, jag tror nog ett rättvist samhälle är möjligt. Men det skulle inte kunna bebos av människor”.
”Håll käften, sillmjölke!” En mustaschprydd finsk man väser detta åt en servitör som varit oförskämd nog att kalla honom och hans kumpan ”jävla lantisar”. Filmscenen är skapad av Aki Kaurismäki, och den är ett av många smakprov som återges i den dokumentär om Kaurismäki som sändes i tvåan på fredagkvällen.
Håll käften, sillmjölke. En timme med den kedjerökande och muttrande Kaurismäki får en att känna sig som den sillmjölke man obönhörligen är, när man kommer från sillmjölkelandet Sverige. Inte så att det sägs rent ut att Sverige är ett sillmjölkeland. Det behövs inte. Vi känner det så bra ändå.

I många år har de kulturella och mentala skillnaderna mellan Sverige och Finland intresserat mig,
inte minst på grund av den historiska bakgrund vi har. Vi har ju i högsta grad fortfarande med varandra att göra, somt har vi kanske till och med gemensamt, men i mångt och mycket är vi som dag och natt. Finland med sin buttra kompromisslöshet, sitt språk som är nästan helt omöjligt för någon utomstående att lära sig, och sitt aldrig svikande allvar. Vid jämförelse framstår Sverige som den glada och ytliga kusinen i väst, trendkänslig och kompromissvillig till varje pris. Det syns när man jämför våra konstnärliga uttryckssätt; vår film, vår arkitektur, vår litteratur och vår design. Hade Sverige kunnat föda en filmskapare som Aki Kaurismäki? Hade Finland kunnat göra en film som Såsom i himmelen? Exemplet är naturligtvis hårdraget, men säger ändå något.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons