Annons
X
Annons
X

”Sverige är ett dystert kapitel”

Det är inte bara Europarådet som riktar kritik mot Sverige för att de politiska partierna inte redovisar sina bidragsgivare.

– Vi märker ut oss internationellt när det gäller kampanjfinansiering. Det är inte smickrande, säger Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet

Foto: EVA STÖÖP/GÖTEBORGS UNIVERSITET, INTÄKTSREDOV.

Läs mer:

VAL 2010 – få de senaste nyheterna och mycket mer på
SvD:s valsajt

Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, forskar om media och korruption vid The Quality of Government Institute (QoG).

Han tycker att det är dags för lagstiftning om redovisning av privata gåvor, men tror även på självreglering.

Annons
X

– Om de partier som förespråkar öppen redovisning lägger ut den på nätet, så kommer de som mörkar att tvingas krypa till korset förr eller senare.

Oscarsson ser en fara för korruption som det ser ut i dag.

– Det finns en potentiell fara när det gäller privata donationer – det är därför det är reglerat på de flesta håll, i USA ska ett oljebolag exempelvis inte kunna ge en senator bidrag. I takt med att personvalen ökar kommer detta att bli en ännu mer levande fråga i Sverige, säger Henrik Oscarsson.

Enligt honom är Sverige ett ”mörkt kapitel” ur ett internationellt perspektiv.

– Vi märker ut oss internationellt när det gäller kampanjfinansiering, exempelvis i rapporter hos Transparency International. Det är inte smickrande.

Transparency International är en ideell organisation som arbetar med att kartlägga och motverka korruption.

Hur ser du på frågan om att röja valhemligheter?

– Det finns sätt att komma runt det. Egentligen är det inte namn och personnummer man är ute efter, man vill egentligen bara säkerställa att det inte är industrier eller mediakoncerner som ligger bakom stora donationer. Man kan dela upp det på olika poster, säger Henrik Oscarsson.

– Vi har ju offentlighetsprincipen och öppenhet, det är väl tusan att vi inte ska kunna dela den här informationen.

Annons
Annons
X
Foto: EVA STÖÖP/GÖTEBORGS UNIVERSITET, INTÄKTSREDOV. Bild 1 av 2
Foto: SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X