Annons

Sverige är drivande i EU

Idag möts EU:s miljöministrar till rådsmöte. Det är första tillfället efter den nya färdplan för EU:s klimatinsatser fram till år 2050 som EU-kommissionen presenterade i veckan. Svenska regeringen driver på för att EU ska ta chansen till klimatåtgärder som gör Europa vinnare i den globala utvecklingen för grön ekonomi, skriver miljöminister Andreas Carlgren (C).

Under strecket
Publicerad

För att hålla klimatuppvärmningen under den nivå som vetenskapen visat krävs för att undvika katastrofala följder, drev regeringen under det svenska ordförandeskapet i EU fram att EU ska minska klimatutsläppen med 80 till 95 procent till år 2050. Nu har EU-kommissionen presenterat sitt förslag, en så kallad färdplan, för hur unionen ska göra för att uppnå detta mål.

Sverige har efterfrågat färdplanen. Den handlar om EU:s konkurrenskraft i den gröna utveckling som sker runt om i världen, och ser bortom de internationella klimatförhandlingarna. Färdplanen handlar därmed om vad vi inom EU bör göra för klimatinsatser och vilka delmål som krävs.

Annons
Annons
Annons