Sverige anklagas i muthärva om Gripen

Mututredare i Brasilien har hittat brev som tyder på kopplingar mellan Gripenförsäljningen och affärer som gynnat landets politiska toppskikt.

I ett brev till Brasiliens förre president Lula skriver en lobbyist: "Svenskarna har lovat att investera 200 miljoner dollar i Lulas politiska hemstad" och ber honom om stöd för affären. Det skriver den brasilianska tidningen O Estado de Sao Paulo på måndagen.

Under strecket
Publicerad

Saabs testpilot Jonas Jakobsson visar Brasiliens president Dilma Rousseff och statsminister Stefan Löfven det nya Gripen-planet under besöket på Saab i Linköping 2015.

Foto: Stefan Jerrevång/TT
Annons

GENÈVE Brasilianska utredare som utreder mutor i samband med köpet av 36 Gripenplan från Saab har stött på nya uppgifter. De har hittat ett brev från den fängslade lobbyisten Mauro Marcondes Machado som skulle skickas till Brasiliens förre president Luiz Inacio Lula da Silva.

Marcondes skriver i brevet att "svenskarna har lovat att investera 200 miljoner dollar i förra presidenten Lulas politiska hemstad Sao Bernardo do Campo". Brevet är daterat i augusti 2012, enligt brasilianska O Estado.

Annons
Annons
Annons