Annons
Krönika

Anders Q Björkman:Sverige – Nordens dryga storebror

Statsministrarna Stefan Löfven och Mette Fredriksen vid en pressträff efter Nordiska rådet session i Stockholm förra veckan.
Statsministrarna Stefan Löfven och Mette Fredriksen vid en pressträff efter Nordiska rådet session i Stockholm förra veckan. Foto: Jessica Gow/TT

”Danskjävlar!” vrålade Ernst-Hugo Järegård med hyttande näve i en klassisk scen i tv-serien ”Riket”. Så synd att det kommit att bli en symbol för dansk-svenska relationer.

Under strecket
Publicerad

Ernst-Hugo Järegård pryder omslaget till en dvd-utgåva av andra säsongen av ”Riket”.

Exakt hur många som dog på Stortorget i Gamla stan den där torsdagen för 500 år sedan vet vi inte, men det rör sig om uppemot 100 personer. Några halshöggs, andra hängdes och danske kung Kristian II har sedan dess gått till historien som Kristian Tyrann. Stockholms blodbad den 8 november 1520 tog effektivt död på tanken om en nordisk union.

Den så kallade Kalmarunionen levde ändå med vissa avbrott från 1397 till 1523, två och ett halvt år efter blodbadet. På papperet var den en strålande idé om att stärka Norden gentemot tysk expansion och främja nordisk fred och integration. I verkligheten blev motsättningarna mellan en stark dansk kungamakt och svenskar som ville ha ett ord med i laget alltför stora.

Annons
Annons
Annons