Annons
X
Annons
X

Sverigdemokrater förlorade i rätten

Två ledande Sverigedemokrater, partiets andra vice ordförande Carina Herrstedt och hennes sambo Stefan Olsson, SD-ordförande i Landskrona, har förlorat ett förtalsmål i Lunds tingsrätt.

Av TT

Måndagens dom i tingsrätten blev helt som deras motpart Fredrik Jönsson hade begärt. Jönsson, aktiv i Sveriges kommunistiska ungdomsförbund (SKU), får 5 000 kronor i ersättning. Herrstedt och Olsson åläggs dessutom att publicera domen i nätupplagan Sverigedemokraternas tidning SD-kuriren, samt att betala Jönssons rättegångskostnader.

Målet gäller ett inlägg av Herrstedt och Jönsson på en blogg i november 2008. De uppgav där att Fredrik Jönsson skulle ha gripits av polis i samband med ett Sverigedmokratiskt möte. Jönsson ansåg sig förtalad och stämde de båda SD-politikerna. Dessa har i sin tur sagt att de bara återgivit uppgifter som redan var spridda på nätet.

Lunds tingsrätt kommer fram till att Jönsson verkligen har förtalats genom inlägget på bloggen och att han inte är en offentlig person i den meningen att han ska behöva tåla sådan publicitet. Enligt rätten är Jönssons krav på ersättning och på att domen ska publiceras i SD-kuriren rimliga.

Annons
X

Lund TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X