Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)

Svep: Göran Eriksson om politikåret

Varför ska någon minnas det politiska året 2013? För att det är supervalårets moder. SvD:s Göran Eriksson skriver här om några saker som hände – och inte hände – i år och som kommer att påverka 2014, året då allt står på spel.

Foto: TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 4

En energisvacka och korvgrillning i Maramö

Foto: TT

Allianspartiernas ledare grillar korv i Maramö: Annie Lööf, Jan Björklund, Fredrik Reinfeldt och Göran Hägglund.

Centerpartiet utnämns till 2013 års pr-parti, efter att ha lyckats extremt bra med att nå ut i medierna. Det var väl bara innehållet som inte blev så lyckat. Som nyvald Centerledare hade Annie Lööf placerat några fritänkare i en programkommission.

Deras förslag (månggifte bland annat) innebar att hon tvingades inleda 2013 med att överge solstolen i Thailand, för att åka hem och förneka att hon - eller partiet - är nyliberaler.

Lööf bjöd också in de andra borgerliga partiledarna till föräldrahemmet i Maramö för att återuppväcka alliansens ideologiska glöd, som hon tyckte hade falnat under regeringsåren.

I slutet av februari sken solen över glittrande snö, i den lantliga idyllen Maramö. Alliansledarna grillade korv, men inte mycket mer. Annie Lööfs möte i Maramö befäste bilden av energisvacka i alliansen, i stället för att förändra den.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 2 av 4

Som två hangarfartyg på Strategiska havet

Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven i kvällens debatt.

Som två hangarfartyg i Strategiska havet har de legat och bevakat varandra, Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven.

Reinfeldt bevakar den blockpolitik som hittills har sänkt två S-ledare, Göran Persson och Mona Sahlin med helt olika linjer i regeringsfrågan. Persson gick till val på att leda en S-regering, Sahlin en trepartikoalition.

Det Reinfeldt framför allt har spanat efter är Löfvens besked i regeringsfrågan, och i början av november kom det.

Löfven manövrar sig någonstans emellan Persson och Sahlin och siktar på ”en socialdemokratiskt ledd regering”.

Det låter i alla fall som att flera ska vara inblandade och Löfven har gjort en rangordning över tänkbara partner:

1. Miljöpartiet

2. Vänsterpartiet, Folkpartiet eller Centern.

3. Kristdemokraterna och Moderaterna.

Få saker retar upp Fredrik Reinfeldt lika mycket - det skulle vara Jimmie Åkesson då - som att Socialdemokraterna inte på förhand redovisar vilka man vill regera med.

Men vill väljarna ha den gamla vanliga regeringen med Reinfeldt, eller lite gambling med Stefan Löfven? Svaret på den frågan är en faktor som kommer att avgöra riksdagsvalet i september.

Annons
X
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1

Bild 3 av 4

Här är signalerna som partierna skickade 2013

Foto: SCANPIX

Annie Lööf, Stefan Löfven, Fredrik Reinfeldt och Åsa Romson.

Alla partier kongressade, utom Vänsterpartiet som samlas efter nyår, som en förberedelse inför supervalåret. Här är snabbgenomgången av kongressåret 2013:

• S i Göteborg.

Signal till väljarna: Stefan Löfven lyckades hindra ett beslut om att förbjuda vinstuttag inom vård och skola. Men tappade kontrollen när Omar Mustafa valdes in i - och snabbt kastades ut ur - partistyrelsen.

• MP i Västerås

Signal till väljarna: Partiet ställde sig klart till vänster om språkrören. Kongressen klubbade - mot rörens vilja - igenom arbetstidsförkortning och hårda begränsningar för vinster inom vård, skola och omsorg.

• C i Karlstad

Signal till väljarna: Vi är inte nyliberaler. Vi bryr oss om landsbygden.

• KD i Karlstad

Signal till väljarna: M-väljare kanske skulle kunna fundera på att rösta på oss i stället? Annars planerar vi ingenting särskilt.

• M i Norrköping

Signal till väljarna: Vi är Fredrik och Anders och de stora skattesänkningarnas tid är över. Kanske.

• Folkpartiet i Västerås.

Signal till väljarna: Vi är inte bara skolpolitik. Vi är jämställdhetspolitik också.

• SD i Västerås

Signal till väljarna: Sveriges största problem är invandringen. Vårt största problem är att vi kan förlora vår vågmästarposition efter valet.

Annons
X
Annons
X
Foto: TT Bild 1 av 1

Bild 4 av 4

Rollspelet kommer att osa av maktlystnad 2014

Foto: TT

Anders Borg (M) och Magdalena Andersson (S).

”Jag kan väl vara den här Sam, kanske, en vänlig själ”, sa Anders Borg när jag intervjuade honom i Almedalen i somras.

Sam är hobbit, vän och vapendragare till hjälten Frodo i Tolkiens Ringentrilogi.

Några månader senare var godmodigheten som bortblåst, när de rödgröna och Sverigedemokraterna hotade att stoppa regeringens förslag om sänkt statsskatt.

”Det undergräver förtroendet för Socialdemokraterna som ekonomisk-politisk aktör”, dundrade Borg. Men trots kritik, feltryckningar och en vägrande talman lyckades oppositionen slutligen sänka förslaget i en votering den 11 december.

De hårda orden haglade, samsynen i budgetfrågor var som bortblåst och regeringens sista skattesänkning före valet hade fallit.

Det var en försmak av valåret 2014, då det politiska rollspelet kommer att präglas mycket mer av maktlystnad än av vänliga själar.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X