Annons
X
Annons
X

Svensson sågar kollegornas kompetens

Det öppna bråket inom Riksbankens ledning tar ny fart. Nu sågar direktionsledamoten Lars E O Svensson sina kollegors kompetens i en ny intervju. Bråket riskerar att skada förtroendet för Riksbanken, menar SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.

Den internationellt välansedde penningpolitiske experten och vice riksbankschefen Lars E O Svensson har länge varit kritisk mot riksbankschefen Stefan Ingves och majoriteten i direktionen.

Han tycker att man håller styrräntan för hög och han har vid upprepade penningpolitiska möten reserverat sig tillsammans med kollegan Karolina Ekholm. Båda dessa vill se en betydligt lägre styrränta, något som enligt Svensson skulle ha skapat runt 40 000 fler jobb under de senaste åren,
läs mer här.

Men bråket stannar inte vid räntesättningen. I en DN-intervju går Lars E O Svensson till ett mer omfattande angrepp på kollegornas kompetens. Han har genom åren haft mycket att göra med den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, Fed, där han tycker att diskussionerna förs på en högre nivå än inom Riksbanken.

Annons
X

– I Sverige har ledamöterna mer varierad bakgrund och diskussionerna hamnar inte på samma nivå som i Fed. Penningpolitik är ett komplicerat område. Därför tycker jag att det är viktigt att de som sitter i direktionen har goda kunskaper om makroekonomi, penningpolitik och även finansiell stabilitet. Det får gärna vara fler professorer i direktionen, säger han till DN.

Uttalandet är en rejäl sågning av kunskapsnivån i den sex personer starka riksbanksdirektionen.

– Han bedömer att vi inte har tillräcklig höjd och kvalité i den penningpolitiska diskussionen i Sverige. Det går inte att tolka på något annat sätt. Och det är ju en indirekt kritik av hans kollegors kompetens, säger Robert Bergqvist på SEB som noga följer Riksbankens göranden och låtanden.

Robert Bergqvist menar att den öppna konflikten riskerar att skada Riksbankens anseende, en farhåga som tidigare uttryckts av
förre direktionsledamoten Villy Bergström.

– Jag är rädd för att det här kan skada förtroendet för Riksbanken. Man får ju en bild av att de penningpolitiska diskussionerna inte får tillräckligt utrymme på Riksbanken och det är ju också något som IMF har uttryckt viss oro för, säger Robert Bergqvist.

Han menar att ordkriget inom Riksbanken har eskalerat och att splittringen blivit mer och mer öppen för varje penninpolitiskt protokoll.

– Å ena sidan är det såklart bra med olika åsikter, men det är förvånande att man så öppet går ut med så hård kritik, säger Robert Bergqvist som inte delar Lars E O Svenssons uppfattning att det behövs fler professorer i direktionen.

– Det skulle vara olyckligt om det blir för likformat i direktionen. Det är bra att det finns ledamöter med olika bakgrund och kompetens.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X