Annons
X
Annons
X

Svenskt vrakfynd världssensation

Det är inte ett spökskepp, men ser ut som ett sådant. Det uråldriga handelsfartyget står rätt upp på havsbotten med rigg och allt och det är bara besättningen och seglen som fattas.

Foto: SVT

När Sveriges Television spelade in sin serie Vrakletarna ville dykarna se närmare på en vrakindikation de fått fram på sin side scan sonar. Skuggan på pappersremsan såg spänannde ut och man skickade ned kameror för att undersöka vad det kunde vara.

Resultatet överträffade alla förväntningar och när robotkameran svepte förbi vraket på 125 meters djup visade den välbevarade skulpturer, reling och master. På sjömätningsfartyget Franklin fick både besättning och marinarkeologerna gåshud.

– Det här är ett handelsfartyg från mitten av 1600-talet, kanske en flöjt, säger marinarkeolog Johan Rönnby. Det kan ha tillhört en rik köpman i Holland, men är svårt att veta vilket fartyg det är. Holländarna hade tusentals skepp ute på haven och för att kunna identifiera vraket måste man datera det först.

Annons
X

Skeppet är omkring 25 meter långt och sju meter brett och har inte plundrats. Däcket är inte uppbrutet, relingen på akterkastellet finns kvar och skulpturerna i aktern är så välbevarade att de skulle kunna ha tillverkats igår. Något så här väl bevarat gammalt skepp har inte hittats någon annanstans i världen och inte ens regalskeppet Vasa kommer i närheten.

Även om vraket står rätt upp på botten och är skrovhelt är det inte aktuellt att bärga det eftersom kostnaderna skulle bli för höga. Däremot diskuterar man som bäst om man skulle kunna undersöka det med robot eller mättnadsdykare, men något beslut är ännu inte taget.

Serien Vrakletarna produceras av Deep Sea Productions och har premiär på SVT 1 klockan 20.30 i kväll.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  CATHARINA INGELMAN-SUNDBERG

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SVT Bild 1 av 3
  Foto: SVT Bild 2 av 3
  Foto: SVT Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X