Annons
X
Annons
X

Svenskt rättsväsende svartmålas på nätet

Våldtäktsanklagelserna mot Julian Assange har vänt världens ögon mot Sverige.

På nätet och i utländsk media sprids bilden av ett land som är i klorna på feminister och CIA, där man kan dömas för överraskningssex.

Sveriges anseende kan vara naggat i kanten för alltid, tror medieforskare.

Anhängare till Assange visar sitt stöd utanför rätten – och fortsätter spä på de olika konspirationsteorierna.
Anhängare till Assange visar sitt stöd utanför rätten – och fortsätter spä på de olika konspirationsteorierna. Foto: MATT DUNHAM/AP

Sedan svenskt rättsväsende i augusti förra året riktade våldtäktsanklagelser mot Wikileaksgrundaren Julian Assange har utredningen varit i världens blickfång. I dag är det dags igen, när
domstolsförhandlingen som ska avgöra om Assange utlämnas från Storbritannien till Sverige drar igång. Men det är inte alltid lätt att känna igen bilden av Sverige i utländska medier och på bloggar. På många sajter förlöjligas och svartmålas Sveriges rättsystem.

Assange själv har sagt att han tror att en konspiration från CIA ligger bakom anklagelserna mot honom och att han inte tror att han får en rättvis rättegång i Sverige. Hans brittiske advokat Mark Stephens har flera gånger attackerat svenskt rättsväsende, och bland annat kallat det för kaotiskt. Han har han sagt att Assange egentligen inte är misstänkt för våldtäkt, utan för
brottet ”sex by surprise” (överraskningssex).

Också flera utländska kändisar har uttalat sig om Sverige och rättsprocessen mot Assange. Den amerikanske dokumentärfilmaren Michael Moore skrev i december ett
brev till Sveriges regering där han befarade att Sveriges taktik var att använda våldtäktsanklagelser för att jaga bråkmakare, och att de resten av tiden inte bry sig om ”uppenbara våldtäktsbrott”.

Annons
X

Att processen egentligen styrs av politiska krafter är en spridd uppfattning, som bland andra den kände australiske journalisten John Pilger gett uttryck för. Han och Moore är två av flera kända personer som i december förra året erbjöd sig at betala borgen för Assange.

– Sverige borde skämmas, sa Pilger till The Australian under decemberförhandlingarna.

Pilger hävdar också på sin
blogg att Claes Borgström först och främst är politiker, och pekar på hans kopplingar till Socialdemokraterna.

Bloggen My FDL skriver om hur Sverige är känt för att vara ett litet neutralt land, men att deras icke namngivna källor beskriver en incestuös svensk elit, där regeringen, rättsväsendet och media är tätt hoptrasslat. De pekar bland annat på att Claes Borgström är partner med Sveriges förre justitieminister Thomas Bodström och att Bonnierägda Expressen var den tidning som avslöjade sexanklagelserna, samtidigt som bland annat Bodströms deckare ges ut på Bonnier. De skriver också att ägarfamiljen bakom Bonnier är ”nykonservativa judar”, och antyder att de därför ska ha intresse av att fälla Assange. Bloggen påstår också att statsminister Fredrik Reinfeldt har täta band till förra USA-presidenten George W Bushs chefsrådgivare Karl Rove, som ska vara drivande i att få Assange utlämnad till USA.

I en artikel på nyhetssajten
AOL News konstateras även att Borgström, liksom en av de kvinnor som anmält Assange, är feminist, och att Sverige är ett land där ”feminism är en mäktig kraft” där domstolar ofta dömer till förmån för kvinnan i våldtäktsfall. Sajten har intervjuat svenska advokaten Per E. Samuelsson, som säger att Assange kommer att hamna i ett tufft klimat om han kommer till Sverige.

– Jag undrar om han förstår hur mycket fara han är i, säger Samuelson till AOL.

Claes Borgström berättar att han blivit uppringd av utländska medier som frågat om han står på CIA:s lönelista.

– Det sprids otroligt mycket felaktigheter om svenskt rättsväsende, om mig och framför allt om mina klienter. Det är de som är värst utsatta, och får löpa gatlopp på internet med namn och bilder publicerade, säger Borgström.

Han tror inte att det som skrivs påverkar rättsprocessen i varken Sverige eller Storbritannien.

I kritiken lyfts ofta fram hur Sverige vek sig för CIA i samband med avvisningen av två egyptier år 2001, som man ser som exempel på hur Sverige låter sig styras av USA, samt hur utredningen först lades ned för att sedan öppnas upp av en ny åklagare.

Medieforskaren Jan Strid menar att mycket av det som skrivs, även om det är överdrivet, lutar sig på motiverad kritik mot det svenska rättsväsendet.

– Det har blivit mer politiserat, med populistiska lagar som inte fungerar i praktiken. Till exempel barnporrlagen som fick Kungliga biblioteket att anmäla sig själva, säger Strid.

Han tror att både svenskarna och omvärlden hittills har sett Sverige som ett okorrumperat och rätvist land, men att det bilden är på väg att förändras för alltid.

– Det beror delvis på Assangefallet, men också på vad som framkommit till exempel om de utvisade egyptierna. I framtiden blir nog bilden av Sverige lite mer kritisk.

Foto: VALENTIN FLAURAUD/REUTERS

Fakta: Julian Assange

Född: 1971 i staden Townsville, Queensland, Australien.

Yrke: Programmerare och journalist.

Ungdom: Levde ett kringflackande nomadliv med föräldrarna som drev en turnerande teater. Som 14-åring hade Julian flyttat 37 gånger. Mamman separerade från pappan eftersom hon fruktade att han var med i en sekt som ville röva bort barn.

Utbildning: Gick i skola hemma med sin bror eftersom modern var emot traditionell utbildning. Studerade sedemera fysik på University of Melbourne.

Familj: Gifte sig som 18-årig vid en inofficiell ceremoni och fick en son. När han 1991 dömdes till böter för 25 punkter av dataintrång lämnade frun honom och tog med sig parets barn. Åtta år senare enades de om delad vårdnad.

Datorvana: Fick sitt första modem vid 16 års åldert. Döpte sin nätprofil till Mendax, betyder ungefär ”ärofyllt oärlig”. Blev en moralisk hacker med mottot att aldrig förstöra eller ändra informationen i systemen han bröt sig in i, samt att dela informationen med andra.

Belönad: Tilldelades 2008 Economist Index on Censorship Award och 2009 Amnesty International Media Award (New Media) för att ha rapporterat om avrättningar utan rättegång.

Efterlyst: Internationellt efterlyst misstänkt för våldtäkt av en kvinna och sexuellt tvång och sexuellt ofredande av en annan i Sverige.

Annons
Annons
X

Anhängare till Assange visar sitt stöd utanför rätten – och fortsätter spä på de olika konspirationsteorierna.

Foto: MATT DUNHAM/AP Bild 1 av 2
Foto: VALENTIN FLAURAUD/REUTERS Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X