Perfect Guide

Svenskt power couple på Manhattan

It-paret Babba Canales och Carl Waldekranz om att hitta hem i jobbstaden New York.

Lördagseftermiddag på Manhattan. I en bohemiskt inredd lägenhet i stadsdelen East Village halvligger Babba Canales och Carl Waldekranz i en soffa. Cykel i hallen, två halvdruckna smoothies på soffbordet och bostonterriern Blue (som för övrigt har ett eget Insta- gramkonto) hopkrupen intill dem.

Annons

Babba och Carl är två av våra mest välkända tech-profiler. Hon gjorde taxi-startupen Uber till ett fenomen i Sverige och utnämndes till Årets supertalang av Veckans Affärer. Carl har utnämnts till Sveriges hetaste digitala entreprenör och har flera startups bakom sig, inte minst e-handeln Tictail.

Paret pratar mycket jobb, men ser det inte som något problem.

– Vi kan säga åt varandra att gå till kontoret istället för att sitta hemma med datorn. Men aldrig att vi inte får tala jobb. Det vore taskigt om man har behov att prata, säger Babba, för dagen klädd i en vit kostym och Gucci-tofflor med päls.

Ledarskapsknep, marknadsföringsidéer och Instagram-formuleringar är återkommande samtalsämnen.

Båda jobbar sju dagar i veckan och beskriver arbetet som en skola i personlig utveckling.

– I New York har ribban höjts. Här träffar man människor som är sjukt duktiga och som jobbar dubbelt så många timmar. Här måste jag verkligen kämpa för att hänga med, säger Carl som är klädd i en mönstrad flanellskjorta och rosa chinos.

Driv och duktighetskomplex har präglat båda två sedan barnsben. Babba, som växte upp i Kristianstad, berättar hur hon hjälpte sina chilenskfödda föräldrar med bankärenden eftersom hon var bäst i familjen på svenska. Hon var lillgammal och gillade att umgås med kompisarnas mammor. Och hon pressade sig själv hårt.

– Jag hade extremt höga krav på mig själv, så höga att mamma ibland gömde undan skolböckerna.

Via en egen glasögonblogg och en praktikplats på ett tyskt glasögonmärke lyckades hon hypa sig själv som expert på digital marknadsföring. En dag kom ett mail från Uber. De sökte en person som kunde lansera taxiföretaget i Stockholm. Babba var ointresserad till en början men under intervjun fick hon adrenalinpåslag och kände att det var hennes chans att bygga upp något från grunden.

– Det var en plattform där jag kunde springa jättesnabbt, vilket passade mig.

Carl växte upp på Östermalm som något av en outsider. För att passa in organiserade han resor och födelse- dagsfester. Carl beställde även skärp från Kina och övertalade ett kaliforniskt surfmärkte att han skulle passa som deras Sverigerepresentant. Trots att han inte var myndig. Han hade kontor på Stora Essingen innan han flyttat till sin första lägenhet och fick sitt första entreprenöriella break med en digital gästlista.

– Stureplansgruppen började använda gästlistan och plötsligt kunde mina kompanjoner och jag komma in på ställen. När servern kraschade under kvällen satte vi oss bara i garderoben på Berns med våra datorer och jobbade som tech support, minns han med ett leende. Efter att hans webbyrå köpts upp bestämde han och några vänner sig för att starta e-handelsplattformen Tictail.

Babba och Carl träffades på en fest med Great Gatsby- tema. Hon bar silverperuk och han imponerades av hennes sätt att dansa. De började umgås som vänner, lärde känna varandra och blev ihop ett halvår senare. I sommar gifter de sig och just den här lördagen ska ägnas åt bröllopsplanering. Andra prioriterade aktiviteter är boxning och att promenera med Blue.

– Innan vi skaffade Blue brukade vi gå till hundparken med varsin take away-kaffe och bara titta på hundar i timmar. Det var bara ett problem: man fick inte gå in i själva parken utan hund, säger Babba.

Det var Tictail som tog paret till New York för drygt två och ett halvt år sedan. Först reste de dit på långhelger, något som Babba avskydde.

– New York är ingen bra semesterstad, man sitter mest fast i trafiken.

Det var först när paret testade att jobba på varsitt kontor som hon insåg att New York skulle funka.

– Här jobbar man till nio på kvällen en måndag och sen hittar man på något efteråt. Man behöver inte trycka in allt kul på helgen.

Babba lyckades övertala Uber att ge henne en tjänst i New York, där hon jobbade med modesamarbeten.

”Hon lärde känna en av grundarna under en digital detox i Tulum.”

I dag arbetar hon som varumärkeschef för Away, ett företag som producerar resväskor med inbyggda batterier för att enklare ladda mobiltelefoner. Hon lärde känna en av grundarna under en – väldigt tidstypisk – digital detox i Tulum, Mexiko.

– Alla var väldigt närvarande och det var mycket ”real talk”, minns hon.

I Babba och Carls lägenhet står tavlor på golvet och sovrummet är ofärdigt eftersom paret inte kan bestämma hur de vill ha det med garderober.

Innan New York bodde de i en 35-kvadratare på Stora Essingen som ”inte kostade någonting och som funkade att sova i”.

Numera drömmer de om att köpa ett hus Upstate – norr om New York – och att dela tiden mellan Manhattan och landet.

Efter några år med sju dagars-arbetsveckor har paret börjat längta efter ett annat sorts liv. Carl säger att målet är att jobba fyra dagar i veckan. I datorn finns en fil där hans skissar på ett framtida arbetsschema.

– Så här kan man ju inte hålla på hela livet.

Till Toppen