Annons
X
Annons
X

Svenskt Näringsliv rasar mot regeringens jobbpolitik

Svenskt Näringslivs ordförande Kenneth Bengtsson går till hårt angrepp mot arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Han konstaterar att ungdomsarbetslösheten inte har sjunkit och anklagar ministern för att skylla regeringens misslyckande på företagen. ”För en minister vore det klädsamt att ha lite större insikt om det här problemet”, säger Kenneth Bengtsson.

Kenneth Bengtsson.
Kenneth Bengtsson. Foto: TOMAS ONEBORG

Trots nästan sex år i regeringsställning har alliansregeringen inte klarat att sänka arbetslösheten för unga, slår Svenskt Näringslivs ordförande Kenneth Bengtsson fast.

Utan omsvep kallar han det för ett misslyckande.

– Det är ganska enkelt. Vi har samma höga ungdomsarbetslöshet i dag som vi hade för åtta år sedan, säger han i en intervju med SvD Näringsliv.

Annons
X

Budskapet från regeringen gentemot arbetsgivarna är tydligt. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström har gång på gång betonat att företagen måste ta ett större socialt ansvar för det hon kallar ”ett inkluderande arbetsliv”. Liksom finansminister Anders Borg har hon kritiserat företagen för att ha för höga krav när de anställer.

Vid en riksdagsdebatt i januari tryckte Hillevi Engström på att arbetsgivarna måste göra mer för att hjälpa regeringen att få ner arbetslösheten. Hon efterlyste viljan att ”våga anställa personer som har haft det lite tufft på arbetsmarknaden”. I förra veckan anklagade hon i en intervju arbetsgivarna för att inte ta sitt ansvar för ungdomsarbetslösheten. Nu går Svenskt Näringsliv till motangrepp.

– När man hör vad arbetsmarknadsministern surrar om blir man näst intill förbaskad. Det är alldeles hårresande. För en minister vore det klädsamt att ha lite större insikt om problemet, än att kasta över ansvaret på arbetsgivarna. Någonstans får det vara ett slut på detta, säger Kenneth Bengtsson.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kritiken mot företagen saknar grund, enligt Svenskt Näringslivs ordförande.

  – Den är orättvis. Och det är naivt att förenkla problemet till att gälla arbetsgivarnas ansvar. Hillevi Engström borde börja med att fråga sig om regeringen och ministrarna tar sitt ansvar.

  Gör de inte det?

  – Det tycker jag inte. Regeringen har gjort en del bra insatser. Men det har varit resultatlöst när det gäller ungdomsarbetslösheten.

  Svenskt Näringsliv presenterar i dag en ny rekryteringsenkät. Där uppger en majoritet av företagen som har försökt rekrytera det senaste halvåret att det har varit svårt att hitta rätt arbetskraft. Vart femte rekryterings-försök har misslyckats. Tre av fyra arbetsgivare som haft svårt att rekrytera uppger att förklaringen är brist på personer med rätt erfarenhet.

  Visar inte det att företagen har för höga krav när de anställer?

  – Jag tror inte att det brister där, säger Kenneth Bengtsson och pekar på flera företag som tar initiativ för att utbilda unga, som Volvo, Scania och Peab.

  – Jag har besökt även små företag som är bra på att anställa ungdomar. Det finns många goda exempel som kan lyftas fram, även från Hillevi Engströms sida.

  Kenneth Bengtsson har sin bild klar av vad arbetsmarknadsministern borde göra.

  – Det första är att ha en större självinsikt än hennes uttalanden visar. Hon borde också fråga sig om vi har en väl fungerande arbetsförmedling. Vår rapport visar att färre än 50 procent av företagen använder sig av den när de ska rekrytera och vi ser en vikande trend. Arbetsmarknadsministern bara puttar in nya miljarder till ett system som uppenbarligen inte fungerar.

  Regeringen bör se över hela frågan om bättre matchning mellan utbildning och näringsliv, anser Kenneth Bengtsson. Dit hör också utformningen av praktiken på yrkesgymnasiet.

  – Listan över frågor som Hillevi Engström borde ställa till sig själv är ganska lång. Men varken hon eller de övriga i regeringen verkar röra sig tillräckligt mycket ute bland företagen för att fånga upp vilka deras behov är. De verkar leva i en förenklad värld, säger han.

  En av regeringens dyraste reformer är att halvera arbets- givaravgiften för alla under 25 år. Den har kritiserats av forskare och inte heller Kenneth Bengtsson tycker att effekten blivit särskilt stor. Men han vill inte gå med på att det är en felsatsning.

  – Det är lite förvånande att åtgärden inte gett mer. Att det varit lågkonjunktur spelar sannolikt in. Högre ingångslöner kan också förta effekten. Det kan också bero på att alla företagare inte känner till möjligheten. Och där handlar det inte ensidigt bara om att regeringen ska informera mera. Där får vi ta ett visst ansvar själva också.

  Trots den beska kritiken mot regeringen säger sig Kenneth Bengtsson hoppas på förenade tag mot ungdomsarbetslösheten.

  – Med gemensamma krafter måste vi börja vända den negativa trenden, så att vi inte tappar bort en hel generation, säger han.

  Annons
  Annons
  X

  Kenneth Bengtsson.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X