Annons

Svenskt Näringsliv ljuger om fakta

Svenskt Näringsliv hävdar att de presenterar opartisk fakta och vänder sig särskilt till skolungdomar på sin hemsida. Men deras uppgifter om tillväxt och miljöskydd har inget stöd i forskningen. Det skriver Anders Schröder, Grön Ungdom.

Publicerad

Svenskt Näringsliv driver sedan flera år tillbaka
www.ekonomifakta.se, en sajt som presenterar sig som en opartisk informationsförmedlare. ”Vi står för fakta. Åsikterna får du stå för själv” är deras slogan när man går in och läser på hemsidan. Men det är långt ifrån sant.

En del av sidan är dedikerad till skolungdomar. Där kan man bland annat läsa om hur ekonomisk tillväxt påverkar miljön. Rubriken på den delen av sidan lyder ”tillväxt + miljöskydd = sant”. Deras tes är att när länder först går från verkligt fattiga till industrialiserade så försämras miljön, men när välståndet i landet har nått en viss punkt kommer medborgarna att börja ställa krav och nedsmutsningen minskar igen. De fattiga och de rika länderna smutsar alltså inte ned, det är medelinkomstländerna som är problemet. Detta brukar kallas för miljö-kutznetskurvan. Miljöförstöringen ökar ett tag när välståndet börjar växa, för att sedan minska igen när landet blir ordentligt rikt. För att lösa miljöproblemen behöver vi alltså bara se till att alla länder blir ordentligt rika. Mer tillväxt med andra ord.

Annons
Annons
Annons