Svenskt Näringsliv hemlighåller kampanjpengar

Svenskt Näringsliv tänker inte ändra sig och redovisa hur mycket pengar de satsar på kampanjen för EMU. Att socialdemokraternas ja-general Anders Sundström sagt att han tycker det vore en bra idé ändrar ingenting.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Vi redovisar aldrig vad vi satsar i enskilda projekt, det har vi aldrig gjort. Vi är ingen myndighet och är inte skattefinansierade, säger Fredrik Karlsson, presschef på Svenskt Näringsliv. Debatten kring kampanjpengarna blossade upp för några dagar sedan då företrädare för nej-sidan, bland andra näringsminister Leif Pagrotsky, tyckte att Svenskt Näringsliv borde redovisa hur mycket de satsar på ett ja.

Finansminister Bosse Ringholm, förre statsministern Ingvar Carlsson och biträdande utbildningsminister Lena Hallengren tyckte att man inte kunde kräva detta och att det bara var ett sätt för nej-sidan att undvika sakfrågorna. - Jag anser också att det är ett sätt att undvika sakfrågorna. Men jag tycker det vore bra om alla redovisade vad de satsar: Svenskt Näringsliv på ja-sidan såväl som till exempel Handels på nej-sidan. För oss är det en självklarhet att göra det, säger Anders Sundström. Han tycker också att nej-sidan borde redovisa alla samarbetspartners. - De samarbetar ju med allt från kommunister längst ut på vänsterkanten till fascister längst ut på högerkanten, säger han. Hur många fackliga ombudsmän som arbetar heltid med nej-kampanjen borde också redovisas, anser Sundström. - Det är inga ombudsmän som arbetar heltid med kampanjen, säger Sven Lindberg, pressombudsman på Handels. Han säger också att det anställts få extra för kampanjen. Handels gör nu en sammanställning på vad förbundet satsar på ett nej efter att media begärt ut uppgifterna. Men det är inte enkelt att räkna fram summorna eftersom arbetet dels är decentraliserat, dels inte särskiljer vilka lönekostnader som faller just på nej-kampanjen. - Centralt har vi sedan tidigare budgeterat 798 000 kronor för politiskt arbete. Nu använder vi dem till kampanjen, säger Sven Lindberg. Men detta är för kampanjmaterial och studiecirklar. Ombudsmännen är inte inräknade och kommer inte att bli det heller när alla avdelningar redovisar.

Annons
Annons
Annons