Annons
X
Annons
X

Svenskt köptryck väntas i Danmark

Danska kronan är billigare än på över tio år. Den starka traditionen av shoppingglada danskar i Skåne förväntas nu delvis vända — och bana väg för en svensk köpboom på danska sidan Sundet. När polletten väl trillar ned, vill säga.

Av TT
Köpenhamn.
Köpenhamn. Foto: COLOURBOX

HÅLL DIG
uppdaterad om världens valutor

Juli 2012. Inte sedan Öresundsbron invigdes för tolv år sedan har den danska kronan varit så billig för en svensk. Malmöiter och helsingborgare är vana vid synen av köpsugna danskar som anstormar svenska butiker. Allt har varit prisvärt i deras valutastarka värld.

Men nu är traditionen bruten: knappt 1,14 svenska kronor kostar det att köpa sig en dansk krone. Under brinnande finanskris 2009 var priset uppe på 1,56 kronor, och danskar formligen invaderade det svenska Öresundsområdet. Så vad händer nu — bågnar bron av shoppinglystna svenskar?

Annons
X

LÄS MER:
”Så mycket billigare blir din semester”

– Det vanligaste är att det dröjer lite innan det går upp för folk att valutan stärkts. Vi har sett en tendens att lite fler svenskar åkt över bron i år, och nu med starkare krona borde vi se en ökning, säger Fredrik Jenfjord, chef för marknad och försäljning vid Öresundsbrokonsortiet.

Han tror däremot inte att danskarna kommer att överge Skåne i någon större utsträckning. Den invasion som syntes 2009 avtog redan året efter. Men sedan dess känns danskflödet rätt stabilt, säger Jenfjord.

**LÄS MER:
**
”Här får du mest valuta för semesterkassan”

På den danska varuhuskedjan Magasin tycker man sig se en effekt av köpkraftigare svenskar. Kommunikationschef Jan Helleskov jämför svenska kontokortstransaktioner i varuhusen. Under de sista veckorna i juni och de första i juli har runt 15 procent fler svenskar handlat hos dem i år jämfört med i fjol.

– Kläder, parfym — det är det vi säljer mest av.

Någon särskild kampanj för att möta eventuell svenskrusch bryr man sig däremot inte om. Kursen kan ju slå om snabbt igen, konstaterar Helleskov.

Att åka över bron för att shoppa en dag är inte så priskänsligt jämfört med att köpa ett helt hus. Det har mången dansk gjort i Skåne under gynnsamma dagar, men på senare tid försvinner danskarna hemåt när bostäderna där nu sjunkit i pris. Malmöbon Henrik Jönsson nämner just det innan han hoppar på tåget till Köpenhamn för att handla kläder.

– Men att bara shoppa lite... det tror jag folk gör oavsett. Kursen är bra nu, men jag hade åkt över ändå.

HÅLL KOLL på världens valutor http://bors-nliv.svd.se/index.php/valutor

TT

Annons
Annons
X

Köpenhamn.

Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X