”Sverige bör fokusera på att minska globala utsläpp”

Hur ska Sverige och EU agera i de internationella klimat­förhandlingarna för att de ökande utsläppen snabbt ska kunna reduceras? Sverige, som redan gjort en stor del av läxan, ­borde i mycket större omfattning satsa på att påverka de globala energi­systemen, skriver ledamöter i KVA:s energiutskott.

Under strecket
Publicerad

Den obekväma sanningen är att världens energiförsörjning fort­farande – årtionde efter år­tionde – till ungefär 80 procent är baserad på fossila bränslen, vars användning hela tiden ökar i absoluta tal, skriver artikelförfattarna. På bilden syns det stora kolkraftverket i koldistriktet Datong norr om ­Peking.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

En ny rapport från WMO (World Meteoro­logical Organization) och dess globala program för atmosfärsövervakning visar att halterna av koldioxid i luften fortsätter att öka och att ökningen accelererar.

De internationella klimatförhandlingar som ägt rum i Paris har resulterat i ett nytt klimatavtal som innebär att den globala uppvärmningen nu ska begränsas till högst 1,5 grader jämfört med före industrialismen.

Annons
Annons
Annons