Annons

Restaurangkedja slutar servera utländskt fläskkött

Bara svenskt fläskkött på Fazer food services svenska restauranger framöver.
Bara svenskt fläskkött på Fazer food services svenska restauranger framöver. Foto: Björn Jakobsen/IBL

Allt importerat fläskkött byts ut mot svenskt. Det är Fazer food services Sverige som tagit beslutet att enbart servera svenskt fläskkött i sina restauranger för minskad användning av antibiotika.

Under strecket
Publicerad

I sina 200 restauranger över landet serverar Fazer food services Sverige 80 000 måltider per dag.
De dagar framöver som fläskkött står på menyn kommer det komma från svenska gårdar.

Det är efter en utvärdering av hur djurhållningen för grisar fungerar i ett flertal EU-länder som Fazer food services tagit beslutet att inte längre importera fläskkött. Resultatet från utvärderingen, som är en del i företagets arbete med ansvarsfulla inköp, visade att Sverige har världens mest omfattande djurskyddslag – uppfödningen av grisar i Sverige är helt enkelt bättre än i övriga EU.

**Beslutet att inte **använda utländskt fläskkött i matlagningen är också ett ställningstagande mot användningen av antibiotika i köttindustrin, då Sverige är ett av de länder som använder minst antibiotika i sin djuruppfödning. Att välja bort icke-svenskt fläskkött kan därför minska risken för multiresistenta bakterier.

Genom det här beslutet kan vi bidra till förbättrad djurhållning.

– Vi värnar om djuren och vill begränsa användningen av antibiotika. Genom det här beslutet kan vi bidra till en förbättrad djurhållning, där djuren har möjlighet till ett för dem så naturligt beteende som möjligt”, säger Jim Nilsson, inköpare på Fazer food services.

Genom att bara köpa fläskkött producerat i Sverige vill företaget öka stödet till det svenska jordbruket men också minska koldioxidutsläppen genom kortare transporter.

Eftersom företaget märkt ett ökat intresse för svenskt fläskkött bland kunder och gäster tar restaurangerna nu fram nya recept för att variera menyn. På så sätt kan även Fazer food services minska mängden nötkött i restaurangerna, vilket också är ett sätt att minska köttuppfödningens påverkan på klimatet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons