Annons
X
Annons
X

459 testade lounger – här är svenskens 10 favoriter

Jacob Molin har gjort över 1 200 flygningar på 15 år och nästan hälften av dem har varit i businessklass. Dessutom har han hunnit med att besöka 459 flygplatslounger världen över. ”De har blivit större och bättre”, säger svensken som för SvD listar sina tio favoriter.

Qantas First Class Lounge i Sydney är en av loungeexperten Jacob Molins favoriter. Den med bäst mat hittar du längst ned i artikeln: ”Utan tvekan den bästa maten jag ätit i någon lounge”.
Qantas First Class Lounge i Sydney är en av loungeexperten Jacob Molins favoriter. Den med bäst mat hittar du längst ned i artikeln: ”Utan tvekan den bästa maten jag ätit i någon lounge”. Foto: Jacob Molin och Magnus Neideman Hjalmarsson

Det första besöket gjorde han redan 2002 i SAS business lounge på Arlanda. Sedan dess har det blivit mängder av andra besök som han skrev om på den resesajt han tidigare var med och drev.

Hur har loungerna förändrats sedan du började resa?

– Framför allt har de byggts ut och blivit större. Det är nog mest en följd av att det är fler som flyger och att flygbolagens allianser växt. Då måste de göra plats för fler i loungerna, säger Jacob Molin.

– Dessutom har standarden förbättrats och det är överlag bättre mat. Jag tror det beror på att flygbolagen dragit ned på serveringen ombord på planen. Det är bättre för dem att servera mat i loungen i stället.

Undantaget är Kina som har väldigt dåliga lounger. De brukar alltid heta någonting med VIP eller First Class men har ingenting med det att göra.

Vad är en bra lounge?

– Man ska känna sig hemma där och det måste vara en avslappnad miljö. Loungen är ju ett sätt att komma undan att det är så mycket folk och köer på resten av flygplatsen.

– Helst ska det också finnas en servicedesk inne i loungen där man kan få hjälp med ombokningar och annat. Det är en väldigt stor fördel om det är förseningar och stor trängsel vid de vanliga servicedeskarna.

Skiljer det mycket på hur loungerna ser ut på olika håll i världen?

– Överlag är loungerna lite pråligare i Mellanöstern medan vi i Skandinavien har mer funktionella och enklare lounger. De amerikanska låg tidigare långt efter övriga världen men där har de ryckt upp sig.

– På de flesta håll i Asien är loungerna bra. Undantaget är Kina som generellt har väldigt dåliga lounger. De brukar alltid heta någonting med VIP eller First Class men har i själva verket ingenting med det att göra.

Jacob Molin i SAS nya lounge på Stockholms Central. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Här beskriver Jacob Molin sina tio favoritlounger. Några är riktigt lyxiga. Andra utmärker sig mer för att vara bra i förhållande till biljettpris eller bonuskort:

Flyget som livsstil

Qantas First Class Lounge i Sydney är en av loungeexperten Jacob Molins favoriter. Den med bäst mat hittar du längst ned i artikeln: ”Utan tvekan den bästa maten jag ätit i någon lounge”.

Foto: Jacob Molin och Magnus Neideman Hjalmarsson Bild 1 av 12

Jacob Molin i SAS nya lounge på Stockholms Central.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 12
Foto: Jacob Molin Bild 3 av 12
Foto: Jacob Molin Bild 4 av 12
Foto: Jacob Molin Bild 5 av 12
Foto: Jacob Molin Bild 6 av 12
Foto: Jacob Molin Bild 7 av 12
Foto: Jacob Molin Bild 8 av 12
Foto: Jacob Molin Bild 9 av 12
Foto: Jacob Molin Bild 10 av 12
Foto: Jacob Molin Bild 11 av 12
Foto: Jacob Molin Bild 12 av 12
Foto: Jacob Molin Bild 1 av 1

Del 1 av 10

Qantas First Class Lounge, Sydney, Terminal 1

Foto: Jacob Molin

Flygvärldens kanske trevligaste spa.

Den halvcirkelformade loungen har en häftig design och delas upp i sektioner av innovativa träväggar.

Här finns en bemannad och mycket välsorterad bar samt restaurang med rätter av den välkända australiska kocken Neil Perry. Loungen har också flygvärldens kanske trevligaste spa, inbäddat i ett trädgårdslandskap.

Annons
X
Annons
X
Foto: Jacob Molin Bild 1 av 1

Del 2 av 10

Finnair Premium Lounge, Helsingfors Vanda

Foto: Jacob Molin

Utmärkt service och en egen bastu.

Mycket snygg inredning av finska designern Vertti Kivi. Här finns projektorer som bland annat kan simulera en soluppgång.

Loungen har bra mat, champagne, utmärkt service och en egen bastu där man kan koppla av mellan flygningarna.

Annons
X
Annons
X
Foto: Jacob Molin Bild 1 av 1

Del 3 av 10

Turkish Airlines CIP Lounge, Istanbul Atatürk

Foto: Jacob Molin

En av de bästa businessloungerna.

En av de bästa businessloungerna som bland annat har biorum med popcornmaskin, golfsimulator, bilbana, bibliotek och ett lekrum för barn.

Loungen har också en turkisk tesalong, ett konditori och bra utbud av mat och dryck. Kommer du hit så satsa på att hitta en plats i den nybyggda delen på nedervåningen där det är lite lugnare.

Annons
X
Annons
X
Foto: Jacob Molin Bild 1 av 1

Del 4 av 10

Swiss Senator Lounge, Zürich, Concourse E

Foto: Jacob Molin

Den här loungen har det mesta.

Den här loungen har det mesta, inklusive en fantastisk utsikt över flygplatsen. Höjdpunkten är whiskeybaren med över 200 olika sorter och kunniga bartendrar som kan ge råd.

Maten i loungens restaurang är utmärkt och blir man uttråkad kan en titt i Breitlings uppvisningsrum inne i loungen pigga upp.

Annons
X
Annons
X
Foto: Jacob Molin Bild 1 av 1

Del 5 av 10

Slow lounge Kapstaden

Foto: Jacob Molin

Den allra bästa slow-loungen ligger i Kapstaden.

Slow-loungerna får räknas som några av världens bästa inrikeslounger. Den allra bästa ligger i Kapstaden och har en chic inredning med glasskulpturer och stora panoramafönster mot start- och landningsbanan.

Här finns också vinbar, barista, självserveringsbuffé och en mycket vänlig och uppmärksam service.

Annons
X
Annons
X
Foto: Jacob Molin Bild 1 av 1

Del 6 av 10

Garuda First Class Lounge, Jakarta

Foto: Jacob Molin

Den som reser första klass hämtas med limousine.

Indonesiska Garuda har verkligen ryckt upp sig. Den som reser första klass hämtas med limousine från centrala Jakarta och tas vid flygplatsens personalentré emot av en personlig assistent som sedan tar en vidare till loungen och hjälper till med allt kring avresan. Man behöver inte ens ta sig till incheckningsdisken.

I själva loungen finns privata tv-hytter med sköna fåtöljer och en riktigt bra restaurang. Ingen behöver oroa sig för någon trängsel för det är inte många förstaklassflygningar per dag.

Annons
X
Annons
X
Foto: Jacob Molin Bild 1 av 1

Del 7 av 10

LOT Elite Club Lounge, Warszawa

Foto: Jacob Molin

Utbudet av mat och dryck gör det värt besväret.

För att komma in här ska man först ta sig in i LOT:s vanliga businesslounge. Den som har guldkort kan sedan ta sig vidare in till Elite Club via en diskret dörr inne i buffé-området.

Det kan bli trångt i loungen men utbudet av mat och dryck gör det värt besväret. Det finns champagne för självservering och ett fantastiskt utbud av varm mat, kallskuret och desserter.

Annons
X
Annons
X
Foto: Jacob Molin Bild 1 av 1

Del 8 av 10

Air Serbia Lounge, Belgrad

Foto: Jacob Molin

Resultatet i loungen är imponerande.

Air Serbia har verkligen tagit sig i kragen efter att att bolaget strukturerats om. Nya ägaren Etihad har gett vägledning och resultatet i loungen är imponerande.

Personalen är trevlig och serviceinriktad. Här finns både buffé och à la carte-meny. Den bemannade baren serverar allt tänkbart i dryckesväg.

Annons
X
Annons
X
Foto: Jacob Molin Bild 1 av 1

Del 9 av 10

Cathay Pacific The Pier Lounge, Hongkong

Foto: Jacob Molin

Gratis rygg- och nackmassage eller fotmassage.

The Pier har en del för business och en annan del för förstaklass. Båda har en snygg och elegant inredning.

Businessloungen har tesalong och bageri. Här finns en snabbfil för korta besök och en långsammare för längre.

Förstaklassloungen har gratis rygg- och nackmassage eller fotmassage. Här finns också à la carte-restaurang och en härlig cocktailbar.

Annons
X
Annons
X
Foto: Jacob Molin Bild 1 av 1

Del 10 av 10

Air France La Première Lounge, Paris CDG, Terminal 2E

Foto: Jacob Molin

Utan tvekan den bästa maten jag ätit i någon lounge.

Här får man limousinetransfer till och från planet samt en personlig assistent som hjälper till med allt. Säkerhets- och passkontroll görs i loungen.

Loungen har ett fantastiskt vinutbud och maten går heller inte av för hackor. Jacob Molin beskriver den som ”utan tvekan den bästa maten jag ätit i någon lounge”. Maten – på bilden ravioli med svart tryffel – kommer från Alain Ducasse vars restauranger har en rad Michelinstjärnor.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X