Annons

Svensken som fick tyskarna att skona Paris

1944 skulle de flyende tyskarna sätta Paris i brand. Men staden skonades. Mycket tack vare den svenske affärsmannen och honoräre generalkonsuln Raoul Nordlings kontakter med den tyska krigsmakten.

Under strecket
Publicerad

På en nästan öde gata mitt i Paris den 19 augusti 1944, en varm högsommarlördag vid lunchtid, cyklade en ung fransyska i övre tonåren förbi Hotel Meurice vid Rue Rivoli. På en av hotellets balkonger stod två herrar i övre medelåldern och språkade; den ene var militär och den andre civil. Plötsligt kom en vindpust och lyfte flickans kjol och blottade hennes vackra ben. Officeren drog på smilbanden och sade: ”Inte kan man skjuta på sånt...”

Det kan ha varit just den scenen som fick den tyske kommendanten för hela Parisområdet, generalen Dietrich von Choltitz, att ändra sinnesstämning och börja reflektera över de stora brott han var på väg att begå. Han hade nämligen order att före en tysk evakuering av Paris spränga alla broar, alla offentliga byggnader och sätta staden i brand. Denna centrala episod skildras ingående av den andre mannen på balkongen, nämligen den svenske honoräre generalkonsuln Raoul Nordling i hans memoarer som kom ut förra våren, Sauver Paris. Memoires du consul de Suède (1905-1944), (Complexe, 163 s).

Annons
Annons
Annons