Svensken shoppar för 14 000 kronor i sommar

Midsommar är rena julafton, men bara för några. När elektronik- och leksaksförsäljarna längtar efter den riktiga julen, gnuggar mat- och fixa-självbutikerna händerna. God mat och målarfärg står högt upp på shoppinglistan när svensken ska fira midsommar. Byggvaror, alkohol och fritidsprylar är några av de varor som svenskarna lägger mest pengar på i sommar. Totalt beräknar handeln att vi ska shoppa loss för 123 miljarder kronor till slutet av augusti, knappt 14 000 kronor per svensk.

Under strecket
Publicerad
Annons

Nya växter i trädgården, huset ska målas och förvånansvärt mycket pengar går åt till glass när solen skiner. Handelns utredningsinstitut, HUI, håller koll på var, hur och när svenskarna handlar. I sommar beräknar HUI att vi gör av med drygt 123 miljarder kronor på dagligvaror och sällanköpsvaror, en tillväxt på knappt 4 procent sedan förra sommaren.

- Det är bra fart på handeln, inte minst tack vare de senaste räntesänkningarna och hushållens fortsatta positiva syn på sin ekonomi. Sen får också den tidiga skatte-återbäringen i juni effekt, säger Fredrik Bergström, som varje år håller i HUI:s rapporter om svenskarnas shoppingvanor.
Totalt beräknas svenskarna göra av med omkring 490 miljarder kronor i dagligvaru- och sällanköpshandeln i år, inklusive läkemedel och alkoholhaltiga drycker.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons