Annons

Olle Josephson:Svensken reser till Paris utan allmänt förflyttningsverb

”Hon drog till Paris.” Det slangartade ”dra” är ett försök att hitta en svensk motsvarighet till engelskans allmänna förflyttningsverb ”go”.
”Hon drog till Paris.” Det slangartade ”dra” är ett försök att hitta en svensk motsvarighet till engelskans allmänna förflyttningsverb ”go”. Foto: Jacques Brinon/TT

Svenska språket saknar ett allmänt förflyttningsverb av den typ engelskan har i ”go”. ”She went to Paris” går inte att översätta med samma verb. Men man kan förstås ta till slang!

Under strecket
Publicerad

Språktypologi kallas den del av språkvetenskapen som ägnar sig åt systematiska språkjämförelser. Elementärt språktypologiskt vetande bör numera ingå i den språkliga allmänbildningen. Skälen är flera.

För det första ger språktypologin en uppfattning om vad som alls är möjligt i människans språk. Ungefär 85 procent av världens språk börjar en normal påståendesats med subjektet, som i svenska, och ungefär 15 procent med verbet (som hebreiska eller iriska). Men att ett språk mer än undantagsvis börjar med objektet är ytterligt sällsynt.

Annons
Annons
Annons