Annons

Henrik Höjer:Svensken är inte så ensam som vi tror

Foto: Staffan Löwstedt

Sverige har flest singelhushåll i världen och cirka 300 000 personer i landet beräknas vara socialt isolerade. Ändå verkar ryktet om svenskens ensamhet överdrivet. Enligt flera färska rapporter är ensamheten betydligt större i andra europeiska länder.

Under strecket
Publicerad

Den ensamme har länge varit ovanlig, udda – och sårbar. Under stora delar av människans historia har vi varit extremt beroende av gruppen, ofta familjen och släkten. Ensam var svag, och den som stod utanför gemenskapen klarade sig i regel inte. Man arbetade tillsammans, bodde tillsammans, levde tillsammans. Att ha ett stort nätverk var ett tecken på styrka och status.

Men i takt med det moderna samhällets framväxt under 1800- och framför allt 1900-talen kunde man börja frigöra sig från gruppen på flera sätt, även rent fysiskt och geografiskt. En stark stat och ett utbyggt välfärdssamhälle kunde dessutom under 1900-talet ta över saker som barnomsorg och äldrevård – saker som tidigare i regel hade skötts inom byns, släktens eller familjens sammanhållning. Det frigjorde oss från nära band till släktingar och grannar. Människor kunde sköta sig ensamma och även bo ensamma, vilket till en början väckte förundran och oro eftersom det var något historiskt nytt.

Annons
Annons
Annons