Svenske stjärntenoren Nicolai Gedda död

Nicolai Gedda blev 91 år gammal.
Nicolai Gedda blev 91 år gammal. Foto: Janerik Henriksson/TT

Svenske hovsångaren Nicolai Gedda har avlidit i Schweiz, 91 år gammal. Det uppger den franska sajten Forumopera.com, som skriver att enligt Geddas dotter Tania dog han redan den 8 januari.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vid sidan av Jussi Björling var Nicolai Gedda 1900-talets störste svenske tenor, med en exceptionellt lång och framgångsrik karriär, som inte tog slut förrän några år före hans död och pågick ända in på 2000-talet. Sin sista skivinspelning gjorde han 2003. Få operasångare har gjort så många inspelningar, närmare 200.

Han var född i Stockholm 1925, och efter att först ha arbetat som banktjänsteman började Gedda ta lektioner för sångaren Martin Öhman och debuterade sedan på Stockholmsoperan 1952 i “Postiljonen från Longjumeau”. Det blev den första av 70-talet roller och ledde till ett snabbt genombrott. Nicolai Gedda hade en utpräglat lyrisk röst och under 50-talet kom han i rask följd att debutera på stora scener som La Scala i Milano, Covent Garden i London och Metropolitan i New York. Han var mycket populär i Frankrike där han gjorde sin första Faust redan 1953, och han hyllades särskilt för sin franska repertoar. Några år före sin död tilldelades han Hederslegionen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons