Annons

Svenske stjärntenoren Nicolai Gedda död

Nicolai Gedda blev 91 år gammal.
Nicolai Gedda blev 91 år gammal. Foto: Janerik Henriksson/TT

Svenske hovsångaren Nicolai Gedda har avlidit i Schweiz, 91 år gammal. Det uppger den franska sajten Forumopera.com, som skriver att enligt Geddas dotter Tania dog han redan den 8 januari.

Under strecket
Publicerad

Vid sidan av Jussi Björling var Nicolai Gedda 1900-talets störste svenske tenor, med en exceptionellt lång och framgångsrik karriär, som inte tog slut förrän några år före hans död och pågick ända in på 2000-talet. Sin sista skivinspelning gjorde han 2003. Få operasångare har gjort så många inspelningar, närmare 200.

Han var född i Stockholm 1925, och efter att först ha arbetat som banktjänsteman började Gedda ta lektioner för sångaren Martin Öhman och debuterade sedan på Stockholmsoperan 1952 i “Postiljonen från Longjumeau”. Det blev den första av 70-talet roller och ledde till ett snabbt genombrott. Nicolai Gedda hade en utpräglat lyrisk röst och under 50-talet kom han i rask följd att debutera på stora scener som La Scala i Milano, Covent Garden i London och Metropolitan i New York. Han var mycket populär i Frankrike där han gjorde sin första Faust redan 1953, och han hyllades särskilt för sin franska repertoar. Några år före sin död tilldelades han Hederslegionen.

Annons
Annons
Annons