X
Annons
X

Svenske pedofilen vill köpa sig fri från straff

På fredag tar en kambodjansk domstol ställning till överklagan från den 63-årige svensk som i januari dömdes till sex och ett halvt år i fängelse för att under flera år ha utnyttjat sin adoptivson sexuellt. För SvD hävdar svensken att han mutat de fyra domarna och att han snart tror sig vara en fri man.

Den magre men välrakade 63-årige svensken går med självsäkra steg fram till det rostiga gallret. Med sitt välkammade vitblonda hår och blå ögon sticker han ut på Kambodjas största fängelse utanför huvudstaden Phnom Penh.

– En vanlig enkel muta på 11000 dollar gör att jag snart kommer att vara en fri man, säger han.

Den 63-åriga svenska medborgaren som adopterade ett barn i Kambodja dömdes i januari till sex och ett halvt års fängelse 2010 för att ha sexuellt utnyttjat sin adoptivson och två andra pojkar. Vid förundersökningen kom det fram att han tidigare varit dömd i Sverige för övergrepp på barn och suttit ett år i svenskt fängelse. ”Det är inte hans fel det som hänt, inte mitt heller, men jag ska inte kasta bort honom, han är ingen leksak, jag ska se till att han får utbildning så att vi en dag kan ses i Thailand tillsammans.”

Foto: JONAS GRATZER Bild 1 av 9

Stranden i södra Kambodja är vacker men nöden alltid närvarande. Platsen är en av de som APLES:s agenter spanar på dygnet runt då andelen utlänningar som ”groomar” fattiga barn är stor.  Den 12 december 2006 noterar en försäljare en äldre man på stranden som beter sig misstänkt. Han tar kontakt med de yngre barnen på stranden och beter sig intimt med dem. En akt upprättas innan de vet svenskens namn. Efter tre års spaning grips han på ett hotellrum i Phnom Pehn.

Foto: JONAS GRATZER Bild 2 av 9

Första gången pojken träffade svensken var han nio år. Han fick då sin utbildning betald av svensken och de gjorde flera utlandsresor tillsammans. I dag har han hunnit fylla 14. Under rättegången vittnade han mot svensken och berättade att han hade utnyttjats sexuellt under flera år. I dag har han tagit tillbaka sina anklagelser. ”Min far har inte gjort något med mig. Han var en bra far.”

Foto: JONAS GRATZER Bild 3 av 9

Här på hotellet Lucky Guesthouse bodde svensken under flera år med sin adopterade son. De delade säng. Rummet kostar 70 kronor om natten. Här ska enligt vittnen sexuella övergrepp ha begåtts på tre pojkar. Svensken dömdes mot sitt nekande till anklagelserna.

Foto: JONAS GRATZER Bild 4 av 9

Adoptivsonen med en av presenterna han fått av svensken. Första gången pojken träffade svensken var han nio år. Han fick då sin utbildning betald av svensken och de gjorde flera utlandsresor tillsammans. I dag har han hunnit fylla 14. Under rättegången vittnade han mot svensken och berättade att han hade utnyttjats sexuellt under flera år. I dag har han tagit tillbaka sina anklagelser. ”Min far har inte gjort något med mig. Han var en bra far.”

Foto: JONAS GRATZER Bild 5 av 9

En agent från Aple spanar utanför en galleria i Phnom Pehn där misstänkta förbrytare ofta tar barnen. De tillhör Kambodjas främsta pedofiljägare. Agenterna i APLE har genom år av spaning lyckats få 94 västerlänningar gripna för sex med barn. Kambodja är inte längre pedofilernas paradis. På tre städer i landet spanar ett fyrtiotal agenter på misstänkta pedofiler. De flesta tips kommer in från andra turister. ”De ser direkt vad som är normalt och inte normalt.”

Foto: JONAS GRATZER Bild 6 av 9

Seila Samleang, chef på barnrättsorganisationen APLE.

Foto: LARS PEHRSON Bild 7 av 9

Det tiotalet agenterna från organisationen APLE, Action Pour Les Enfants, gnuggar sömnen ur ögonen på morgonmötet. En del kommer direkt från spaningsinsatser. De tar fram sina mobilkameror och små anteckningsblock. De gallerförsedda fönstren står vidöppna. Persiennerna är uppdragna. Här går nationens försvarslinje mot utländska pedofiler. Rapporterna vägs på guldvåg. Inget vittne får slarvas bort. Då kan år av arbete vara förgäves.

Foto: JONAS GRATZER Bild 8 av 9
Bild 9 av 9
Annons
X
Annons
X
Annons
X