X
Annons
X
Gunnar Widforss kallades ”nationalparksmålaren” under sin storhetstid i USA.
Gunnar Widforss kallades ”nationalparksmålaren” under sin storhetstid i USA. Foto: Ljungbergmuseet

Svenske målaren som gav oss bilden av vilda västern

Långläsning

Här hemma glömdes han nästan bort, men Gunnar Widforss är fortfarande en av Sveriges högst värderade konstnärer. Just nu visas hans akvareller från Grand Canyon för första gången i Sverige. SvD:s Fredrik Sjöberg tecknar i en essä bilden av målaren som kom att etablera bilden av den amerikanska vildmarken.

Mannen i telefonen presenterade sig med en kortfattad meritlista från Säkerhetspolisen. Har du tid ett ögonblick? Så löd hans fråga. Många mycket korta tankar lyfte som en flugsvärm inuti mitt huvud. Förr eller senare åker man dit. Visst. Men varför? Vilket var mitt brott? Vad i hela världen ville den främmande mannen från Säpo?

Jag hade just lämnat mitt rum på Grand Hotel Ritz vid Piazza Euclide i Rom och stod utanför hissarna när telefonen ringde. Det var söndag i mitten av mars; morgonens regn hade upphört och nu sken solen igen, varför jag hade bestämt mig för en uppfriskande promenad ner till konstmuseerna i Villa Borghese. Det kunde jag behöva. Dagen innan hade man fraktat runt mig som en sevärdhet på litteraturfestivalen Libri Come i akt och mening att presentera "L’arte della fuga", min bok om akvarellmålaren Gunnar Widforss, den som hette "Flyktkonsten" på svenska när den kom ut för längesen.

Gunnar Widforss kallades ”nationalparksmålaren” under sin storhetstid i USA.

Foto: Ljungbergmuseet Bild 1 av 12

Gunnar Widforss kallades ”nationalparksmålaren” under sin storhetstid i USA. Nu visas hans akvareller från Grand Canyon på Ljungbergmuseet i Ljungby.

Foto: Ljungbergmuseet Bild 2 av 12

Gunnar Widforss målning ”North rim” gavs i gåva till den dåvarande kronprinsen Gustaf Adolf när han besökte Grand Canyon i USA 1926. I dag hör målningen hemma på Nationalmuseum, men visas just nu i utställningen ”Gunnar Widforss – akvarellmålaren ” på Ljungbergmuseet i Ljungby.

Foto: Nationalmuseum/Ljungbergmuseet Bild 3 av 12

”Wharf”.

Foto: Ljungbergmuseet Bild 4 av 12

Gunnar Widforss var son till kruthandlaren Mauritz Widforss och hans hustru Blenda. I den amerikanska vildmarken i nationalparken Grand Canyon kom den svenske målaren att hitta sitt favoritmotiv. Så sammankopplad blev han med området att han till och med fick en bergstopp uppkallad efter sig – Widforss Point.

Bild 5 av 12

”Grand Canyon oil”

Foto: Ljungbergmuseet Bild 6 av 12

”Desert view”

Foto: Ljungbergmuseet Bild 7 av 12

”Moran Point, Grand Canyon”

Foto: Ljungbergmuseet Bild 8 av 12

”On the trail to the Grandeur Point”.

Foto: Ljungbergmuseet Bild 9 av 12

”Grand Canyon”

Foto: Ljungbergmuseet Bild 10 av 12

”Grand Canyon scene”.

Foto: Ljungbergmuseet Bild 11 av 12

Gunnar Widforss framför tallen som Fredrik Sjöberg försökte hitta på Utö.

Foto: Ljungbergmuseet Bild 12 av 12
Annons
X
Annons
X
Annons
X