Svenske Googlechefen om kritiken mot sökjätten

I rollen som samhällspolitisk chef på sökjätten Google sitter svenske Nicklas Lundblad. Få företag har varit så definierande för 2000-talet som Google. Sökjätten har inte bara förändrat vårt sätt att använda internet, det är svårt att använda internet utan att använda företagets tjänster. Det ger även Lundblad arbete.

Under strecket
Publicerad
Niklas Lundberg, samhällspolitisk chef på Google.

Niklas Lundberg, samhällspolitisk chef på Google.

Foto: THERESE JAHNSON
Annons

Kritikstormar har blivit vardagsmat på Googlehögkvarteret i Mountain View. Så fort företaget lanserar en ny tjänst eller genomför någon större förändring så kommer kritiken. Senast var det användarvillkoren på nya molnlagringstjänsten Google Drive som eldade på vindarna och i våras, när Google slog samman alla sina användaravtal för sina tjänster till ett gemensamt, bröt stormen ut ordentligt. Det var en förändring som enligt Googles sätt att se på saken gjorde det tydligare för användarna vad företaget ville och kunde göra med den information vi ger dem tillgång till men som blev hårt kritiserat. I exempelvis Frankrike krävde myndigheter att man skulle häva beslutet med hänvisning till den personliga integriteten.

Mitt i stormens öga sitter Nicklas Lundblad. På hans visitkort står det Director of Public Policy, på svenska brukar man säga samhällspolitisk chef eller samhällspolitisk rådgivare. Och precis som det ska vara där, mitt i stormens öga, är han lugn, samlad och ger ett avslappnat intryck.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons