Annons

Kyrka öppnar för sörjande: ”Jag har inga ord”

”Jag åker dit. Jag ska se hur situationen är och hur jag kan hjälpa”, säger Solkarin Shawkat, kassör i en församling vars kyrka nu öppnat portarna för de som vill samlas efter händelsen.
”Jag åker dit. Jag ska se hur situationen är och hur jag kan hjälpa”, säger Solkarin Shawkat, kassör i en församling vars kyrka nu öppnat portarna för de som vill samlas efter händelsen. Foto: Ari Luostarinen

Chocken över explosionerna sträcker sig från Libanon till Sverige. ”Jag kan inte ens sätta mig in i deras situation”, säger Rabi Issa, ordförande i en församling vars kyrka nu har öppnat portarna för sörjande efter händelsen.

Under strecket
Publicerad

Ravi Issa, Nuamat Allah Dubbaq och Solkarin Shawkat.

Foto: Ari Luostarinen

Eyli Markouch driver en pizzeria i Södertälje. Hans far kom från Libanon till Sverige 1992. Så fort Eyli hörde talas om explosionen började han ringa släkt och vänner.

Foto: Staffan Löwstedt

”Libanon led redan av ekonomisk kris och politiska problem. Så kom det här”, säger Eyli Markouch.

Foto: Staffan Löwstedt

Dörrarna till Sankta Maria kyrka har varit stängda hela våren. Coronapandemin har hållit de troende utanför. Men i dag öppnas de åter. Och dörrarna står öppna hela dagen för att ge folk en plats att samlas, be och känna stöd i sorgen efter explosionerna i Beirut.

Den syrisk-ortodoxa kyrkan ligger lite utanför Tensta. Kyrkan har 1 500 medlemmar från hela Stockholm, många med bakgrund och kopplingar till hela världen. Flera är från Libanon.

Annons
Annons
Annons