Svenskättling trumfkort för svensk diplomati

Jennifer Granholm är ny energiminister i president Bidens administration. Det kan ge fördelar i frågor som intresserar Sverige.
Jennifer Granholm är ny energiminister i president Bidens administration. Det kan ge fördelar i frågor som intresserar Sverige. Foto: Carolyn Kaster/AP

Tvetydighet, plötsliga utfall och vitmaktrörelsen var några av de utmaningar som präglade Sveriges samarbete med USA under Trumperan. Men under president Biden så kommer Sveriges linje att avancera. ”I paletten av de frågor som Biden driver så är vi mer ’likeminded’”, säger Sveriges ambassadör i USA.

Under strecket
Publicerad

Karin Olofsdotter, Sveriges ambassadör i USA, säger att handelspolitiken blir den stora utmaningen.

Foto: Regeringskansliet

Joe Biden och Kamala Harris presenterade Jennifer Granholm som nominerad till energiministerposten den 19 december.

Foto: Carolyn Kaster/AP
Annons

Den förre presidenten Donald J Trump förde sin politik på Twitter, rakt ut till amerikanernas mobiltelefoner. Ett instrument han använde dagligen och som ofta gick i en annan linje än den administrationen hade tänkt sig. Hur väl eller illa det fungerat för en stormakt lär sysselsätta historiker och statsvetare under en lång tid framåt. Men den politiska tvetydigheten under den förre presidenten Trump ställde till det i diplomatkåren.

– Höga personer i administrationen sa en sak medan han sa något helt annat. Men så fungerar det ju inte. Presidenten är alltid presidenten. Hans åsikter gäller. Det här har man fått förhålla sig till och lära sig, säger Sveriges ambassadör i Washington DC, Karin Olofsdotter.

Annons
Annons
Annons