Emma Frans:Svenskars vaccinvilja ökar – oron minskar

Emma Frans
Svenskars vaccinvilja ökar.
Svenskars vaccinvilja ökar. Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN

Efter ett år med pandemin står mångas hopp till vaccinet. För trots viss uppmärksamhet av vaccinmotståndare och oro för narkolepsi efter Sveriges förra massvaccinering är majoriteten av svenskarna positiva till vaccin mot covid-19.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Nyligen uppmärksammades en demonstration mot coronarestriktionerna som organiserades i Stockholm. Bland demonstranterna fanns inte bara personer som motsätter sig restriktioner, utan också vaccinmotståndare. Händelsen fick stort utrymme i media och det rapporterades bland annat om att vissa demonstranter bar plakat som riktade kritik mot Louis Pasteur, forskaren som utvecklade vaccin på 1800-talet och som ofta kallas ”mikrobiologins fader”.

Vaccinmotståndet har fått allt mer uppmärksamhet, inte minst nu när en massvaccination pågår. Men redan före pandemin fanns en oro för konsekvenserna av en allt mer påtagligt motvilja till vaccin. Världshälsoorganisationen, WHO, listade 2019 tveksamhet till att ta vaccin som ett av de största hoten mot global hälsa. Samma år varnade WHO för att mässling, en sjukdom som skulle kunna utrotas tack vare vaccin, spreds i Europa med en oroväckande fart.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons