Yukiko Duke:Svenskars okunskap om finlandssvenska djupt generande

Tua Forsström gör sitt inträde i Svenska Akademien den 20 december.
Tua Forsström gör sitt inträde i Svenska Akademien den 20 december. Foto: Johannes Jansson/Norden.org/Jonas Ekströmer/TT

Det råder stor okunskap om Sveriges och Finlands gemensamma språkhistoria. Därför är det glädjande att den finlandssvenska poeten Tua Forsström nu träder in i Svenska Akademien.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Jag står på en tunnelbaneperrong i Stockholm och ser ett tragikomiskt samtal utspela sig mellan en ung kvinna och en medelålders man. Kvinnan frågar på klingande finlandssvenska om hon står på rätt perrong för att komma till Stadion. Mannen svarar på en underlig engelska med stark svensk brytning. Han är hart när obegriplig att förstå. Kvinnan rodnar lätt och upprepar sin fråga, fortfarande på tydlig svenska. Mannen upprepar svaret på sin svårtydda, hemvävda engelska.

Då kan inte kvinnan hålla sig längre, utan säger mycket lugnt: ”Vet du, jag talar och förstår svenska. Kan vi int’ tala svenska i stället?” Mannen blir högröd i ansiktet och väser: ”Det kunde du väl ha sagt från början, ditt j-a mumintroll!”

Annons
Annons
Annons