Anders Stach gläntar på den omtalade dörren: En enkel trädörr som leder ut till Nordkorea på andra sidan. Den står öppen dygnet runt.
Anders Stach gläntar på den omtalade dörren: En enkel trädörr som leder ut till Nordkorea på andra sidan. Den står öppen dygnet runt. Foto: Yvonne Åsell

Svensk öppnar omtalade dörren – till Nordkorea

Svenskarna vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea vet att varje misstag riskerar att bli ödesdigert för mänskligheten. Gnistan till ett tredje världskrig kan tändas när som helst. ”Spänningen är ibland så stor att man kan ta på den”, säger överste Anders Stach, en av fem i den svenska delegationen som bevakar den bräckliga vapenvilan.

Uppdaterad
Publicerad

DEMILITARISERADE ZONEN, DMZ Det serveras svensk ärtsoppa på gränsen till Nordkorea. Den är rykande het och smakar utsökt. Ute i det skinande köket står kocken Mr Park med blårandigt förkläde och ler stolt.

– Han har lagat mat åt många svenska soldater och är fantastisk. På torsdagar är det alltid ärtsoppa. Vi fick en laddning sill från Sverige i går också. Här, smaka på knäckebrödet, säger konteramiral Anders Grenstad som är chef för den svenska delegationen i Panmunjeom.