Annons
X
Annons
X

Johan Ingerö: Svenskarnas integritet alltmer obalanserad

För två veckor sedan kom en dom från Högsta förvaltningsdomstolen om att kameraövervakning strid-er mot personuppgiftslagen och därför inte ska tillåtas mer än i undantagsfall.

På torsdagsförmiddagen kunde justitieminister Beatrice Ask (M) och justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) meddela att regeringen och Socialdemokraterna nu är överens om att Säpo och Rikskriminalpolisen ska få beställa signalspaning från FRA.

De två besluten illustrerar den fundamentala obalans som råder i svensk integritetspolitik. Den lag om kabelspaning som under stor dramatik klubbades av riksdagen 2008 innebar automatiserad sökning av all elektronisk trafik som passerar landets gränser.

Annons
X

Därefter har regeringen även försökt förmå riksdagen att rösta igenom det så kallade datalagringsdirektivet, i syfte att kunna fastställa vem som talade i telefon med vem och var de befann sig vid tillfället.

Parallellt med dessa intrång i den personliga integriteten får hyresvärd efter hyresvärd beskedet att de inte får sätta upp kameror för att förhindra skadegörelse och inbrott, även när de boende uttryckligen begär detta. Häri ligger en mängd motsägelser. Den som till äventyrs filmas i närheten av en fastighet befinner sig utomhus, och kan inte rimligen göra anspråk på att vara helt anonym. Våra mejl är däremot uttryckligen avsedda enbart för mottagarens ögon.

Gårdagens beslut innebär att logikunderskottet ökar ytterligare. FRA är även fortsättningsvis förhindrad att spana åt polisen i syfte att utreda brott. Men att filtrera allas våra mejl går däremot utmärkt.

Den personliga integriteten är inte obegränsad, och målkonflikter finns. 2002 införde exempelvis Taxi Göteborg övervakningskameror i alla bilar. Några år senare kunde företaget konstatera att antalet angrepp på förare hade halverats. Men även dessa kameror är kontroversiella.

En integritetsvurmande bekant tyckte att taxiförarna kunde ”byta jobb” om de kände sig otrygga. Själv kontrade jag med att han kunde ”promenera hem”.

Varje samhälle innehåller vissa begränsningar av privatlivets helgd. Något annat är helt enkelt inte möjligt. Problemet i Sverige är att begränsningarna nu främst omgärdar vanliga människor, som hyresgäster i brottsbelastade bostadsområden.

Staten och dess myndigheter har däremot fått mandat att utföra integritetskränkningar som för tio år sedan hade betraktats som orwellsk science fiction. Den här obalansen förvärrades i och med de gångna veckornas beslut.

FRA-kritikerna varnade redan 2008 för att myndigheten inom några år skulle kunna få vidgade befogenheter. Det är exakt vad som nu sker. Vem kommer få tillgång till myndighetens gigantiska infobank nästa gång Ask och Johansson finner varandra? Skatteverket? Försäkringskassan?

På presskonferensen förklarade Morgan Johansson att han är nöjd – för ögonblicket.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X