Annons

Svenskarnas favoritviner produceras i Simrishamn

I en stor inglasad sal ligger 2 500 ekfat. Lokalen håller alltid en temperatur på 14–16 grader.
I en stor inglasad sal ligger 2 500 ekfat. Lokalen håller alltid en temperatur på 14–16 grader. Foto: Lars Dareberg

Mauro, Il Conte, Zumbali. Några av de mest sålda boxvinerna tillverkas, blandas och boxas i Sverige och är helt okända i druvornas ursprungsländer. SvD var med när vinerna tillverkades – efter svenskt recept.

Under strecket
Publicerad

1,5 hektar av vinstockar omger restaurangen som är byggd som ett vinfat. Druvorna längs gången är Chardonnay och Pinot noir, två av de populäraste druvorna i världen.

Foto: Lars DarebergBild 1 av 11
Foto: Lars DarebergBild 2 av 11

I en stor inglasad sal ligger 2 500 ekfat importerade från Frankrike för 800–900 euro stycket. Lokalen håller alltid en temperatur på 14–16 grader och från taket kommer då och då en dusch med vattenånga för att träet inte ska bli för torrt.

Foto: Lars DarebergBild 3 av 11

Vinproducenten började ta emot besökare för fem år sedan och har i snitt 40 000 besökare per år.

Foto: Lars DarebergBild 4 av 11

Den här typen av bag-in-box är snart förbjuden eftersom Systembolaget hävdar att den inbjuder till ökad konsumtion.

Foto: Lars DarebergBild 5 av 11

Druvorna längs gången är Chardonnay och Pinot noir, men används inte till produktion utan är där som dekoration.

Foto: Lars DarebergBild 6 av 11

Johanna Härd.

Foto: Lars DarebergBild 7 av 11
Foto: Lars DarebergBild 8 av 11

Från taket kommer då och då en dusch med vattenånga för att träet i faten inte ska bli för torrt, då kan det spricka eller krypa och då släpper tunnbanden.

Foto: Lars DarebergBild 9 av 11

Ekfaten duschas med vattenånga för att träet inte ska bli för torrt. Blir det för torrt kan träet spricka eller krypa och då släpper tunnbanden.

Foto: Lars DarebergBild 10 av 11

I en stor inglasad sal ligger 2 500 ekfat importerade från Frankrike.

Foto: Lars DarebergBild 11 av 11

24 miljoner liter. Så mycket vin flödar från tankbilar via ståltankar och ekfat till flaskor och bag-in-box på Nordic Sea Winerys vinfabrik varje år. Fabriken, eller vineriet som dessa enorma anläggningar kallas på branschspråk, ligger i Simrishamn på Österlen och är Nordens största. Och också renaste om man får döma av de skinande golven och blänkande tankarna.

Faktum är att flera av Systembolagets mest populära viner tillverkas här, bland annat Mauro, Il Conte, Umbala och Zumbali. Det är bara druvorna som kommer från de ursprungsländer som finns utskrivna på flaskan eller förpackningen. Oftast transporteras det så kallade rå- eller bulkvinet med fartyg i stora flexitankar, ungefär som en enorm bag-in-box, till hamnen i Helsingborg. Först när de har nått de stora ståltankarna, alternativt någon av de 2 500 ekfaten, på Nordic Sea Winery börjar processen med att skapa själva vinet, till exempel genom att blanda olika sorter och använda smaksättningar.

Annons
Annons
Annons