Annons

Svenskarnas Dubai

Burj al Arab fyller åtta år nu i december och är en riktig världskändis. Arkitekturen ska påminna om en båt med spinnaker som seglar mot land. En liten vägbank leder ut till ön. De rikaste kommer med helikopter och landar på högsta nivå.
Burj al Arab fyller åtta år nu i december och är en riktig världskändis. Arkitekturen ska påminna om en båt med spinnaker som seglar mot land. En liten vägbank leder ut till ön. De rikaste kommer med helikopter och landar på högsta nivå. Foto: JOHAN HELLEKANT
Publicerad

Innanför grindarna ger det platta, dammiga Dubai vika för en konstbevattnad skog av palmer som skuggar taxifärden upp på en gräsklädd kulle. Där ligger Dubais golfklubb och det exklusiva Park Hyatt Hotel där Loella Tandoc från Nossebro, Västergötland, tar emot på receptionens persiska matta:

–Dubai var det land där både jag och min dåvarande pojkvän fick arbetstillstånd. Nu har jag jobbat här i flera år och trivs, säger hon.

Park Hyatt: stilla rum med springbrunn innanför spaavdelningen.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 1 av 14

Libanesisk livsstil är populärt i Dubai. Det gäller också maten. På bilden en buffé på Park Hyatt.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 2 av 14

Dubais gamla stad är liten, men på båda sidor av Dubaiviken finns marknadskvarter där allt mellan himmel och jord är till salu. Här hos en elektronikförsäljare i Deira.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 3 av 14

När mörkret faller trollas ganska trista betongkvarter bort och Deiras alla butiker lyser upp natten. Då är det kul att vara upptäcktsresenär.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 4 av 14

Fallhöjden är ungefär som i Lindvallen när man stiger in i Dubais konstgjorda skidanläggning i shoppinggallerian Mall of the Emirates. De finns dock bara en lift och en nedfart. Snöbollskrig är förbjudet.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 5 av 14

Mohammed från Syrien är gästarbetare och på den lediga torsdagskvällen inför helgen unnar han sig en vattenpipa på den allmänna stranden. Här badar också många svenskar som tar in på hotell utan privatstrand. Det finns också en strand med badvakt och lågt inträde, tio kronor, som har bättre faciliteter. På lördagar badar endast kvinnor just på den stranden.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 6 av 14

Oasis Beach Hotel är ett lägre hotell, omgivet av skyskrapor, som byggdes först och har därför utmärkt strand. Här badar även de som bor i skyskrapslägenheterna i Oasis Towers. Inträdet för andra är minst 200 kronor.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 7 av 14

Oasis Beach Hotel är ett charterhotell, med fyra stjärnor.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 8 av 14

Habtor Hotel finns i vissa svenska charterkataloger – ett riktigt lyxhotell, omtyckt av ryssar. Men tyvärr störs själva sandstranden något av de pågående pirarbetena kring palmön Jumeirah.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 9 av 14

Kan det vara bättre än vid poolområdet? Det skulle i så fall vara att åka hiss, tycker Olle och Tilde på Oasis Beach.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 10 av 14

Therése Neaimé är sångerska från Stockholm och röner just nu stor uppmärksamhet i Dubai där hon lanserar sin cd. Just här är hon bara på vanlig turistsafari - äventyrsrally i sanddynerna.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 11 av 14

Dromedarridning går inte att undvika efter ett ökenrally. Men beduinaftonen var nog mer genuin i Nordafrika.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 12 av 14

Den aktivitet som gäller i Dubai är ökensafari.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 13 av 14

Något riktigt genuint i Dubai är att åka kollektivfärja, abra, över Dubaiviken. Priset: 1 dirham, motsvarande knappt två kronor. Läs mer i K på söndag!

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 14 av 14
Annons
Annons
Annons