Svenskarna vill hjälpa offren

Bilderna från Beslan har fått svensken att öppna plånboken. Röda Korsets telefonjour tar samtidigt emot samtal från dem som vill prata om det uppskakande gisslandramat.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

- Det är väldigt många som har hört av sig till oss och undrat vad man kan göra, säger Maude Fröberg, pressekreterare på svenska Röda Korset, vars katastrofhjälpskonto står öppet för den som vill skänka en slant till arbetet att bistå kidnapparnas offer.

– Människor har berörts väldigt mycket av det som har hänt och vill bistå, säger Fröberg.
Organisationens telefonlina Jourhavande kompis tar emot samtal från dem som vill tala om det som har hänt.
Internationella Röda Korset finns på plats i Beslan med 25 psykologer och 60 sjuksköterskor som har stöttat de drabbade familjerna under de långa timmarna av ovisshet innan dramat fick sin upplösning i fredags. Röda Korset har också skickat sjukvårdsmaterial, kirurgiska instrument och medicin till sjukhuset i Beslan. Läkaren Leonid Rosjal lät i går dock meddela via Interfax att sjukhuset har allt som krävs för att ge de skadade vård.
De psykiska såren kommer att kräva mest tid och resurser att hela. Många barn blev svårt traumatiserade av gisslandramat.
De
nordiska hotell-, kafé- och restauranganställdas fackförbund meddelade i går att man stöder offren för terrorattacken i Beslan med en donation på 25 000 svenska kronor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons